okt
11
2014

Lekovite i ukusne semenke mirođije

zp3

Male, aromatične semenke mirođije pune su vitamina, minerala i hranljivih materija, koje povoljno deluju na zdravlje, bez obzira na godine i pol.

Kao začin dodaju se jelima, naročito jačim, jer povoljno utiču na varenje. Daju se i deci i bebama kada imaju digestivne smetnje. Ali, to je samo početak spisaka lekovitih svojstava semenki ove začinske biljke. Deluju kao diuretik, koriste se kod nadimanja, opstipacije, gorušice, pojačanog lučenja kiseline u želucu, mučnine i pomažu organizmu da brže apsorbuje hranljive sastojke iz hrane.

Poboljšavaju dah koji dobija slatkast ukus. U prirodnoj medicini se seme mirođije preporučuje osobama koje imaju bronhitis, jak kašalj i infekcije respiratornog trakta, imaju i antioksidativno dejstvo. Studije pokazuju da mogu da ublaže i neke oblike tumora. Takođe, dokazano je da u određenim dozama mogu da snize krvni pritisak, jer sadrže dosta kalijuma, kalcijuma i vlakana. Pomažu kod menstrualnih tegoba, stimulišu funkcionisanje mozga i sprečavaju degenerativne promene poput demencije i Alchajmerove bolesti, umanjuju napetost nervnog sistema…

Od semenki možete da pravite čaj, da ih dodajete kao začin jelima od povrća, a od njih se dobija i  ulje. Dobre su za porodilje  jer stimulišu stvaranje mleka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *