okt
28
2014

Velika prevara – vitaminske tablete

130918175553-large

Vitamini predstavljaju organska jedinjenja koja su neophodna za održavanje života i zdravlja svakog čoveka. Izostanak nekih vitamina može uzrokovati bolesti, loš rast i razne sindrome.Definisano je trinaest vitamina kao neophodnih za ljudsko zdravlje, a postoji i nekoliko supstanci nalik na vitamine koje takođe mogu doprinieti dobroj i zdravoj ishrani.

Vitamini su nazvani slovima: A, C, D, E, K i komleks B vitamina (za osam B vitamina se u početku smatralo da je reč o jednom vitaminu ipak kako se više saznavalo o njima o njima, pridodani su im brojevi – vitamin B2, B3, B12…). Nalaze se u biljkama i hrani životinjskog porekla. Oni se takođe hemijski sintetizuju kako bi se u svojem čistom obliku mogli koristiti kao dodaci ishrani.Neki su istraživači izneli ekstravagantne tvrdnje o koristi uzimanja određenih vitamina kao prevencije ili leka za bolesti koje variraju od lečenja akni do lečenja karcinoma,možda je najsigurnije reći da su bolje shvaćene posledice nedostataka vitamina nego ono što tačno vitamini čine. Na primer, nedostatak vitamina A dovodi do uništavanja fotosenzibilnih ćelija u mrežnici oka što uzrokuje noćno slepilo. Nedostatak vitamina C u ishrani dovodi do skorbuta dok nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa.

Supplements-Pills-Tincture-Labels-QuestionsNe postoji hemijska razlika između pročišćenih vitamina dobijenih iz biljnih i životinjskih izvora i onih dobijenih sintetičkim putem. Različite laboratorije mogu koristiti različite tehnike kako bi proizvele sintetičke vitamine jer se mnogi mogu izvesti iz različitih hemijskih reakcija.„Konvencionalni“  multivitamini koji se prodaju u radnjama i apotekama su ispunjeni sintetičkim hemikalijama koje su neorganski oblici vitamina i minerala. Vitaminske tablete ili kapsule obično sadrže aditive koji pomažu u procesu proizvodnje ili pri razgradnji u telu. Magnezijum stearat ili stearinska kiselina se obično dodaje vitaminima kao lubrikant, a silikon dioksid kao protočni agens. Takvi aditivi pomažu da vitaminski prašak tečno prođe kroz mašinu za izradu tableta ili kapsula. Modifikovna celulozna smola ili skrob se često dodaju kao dezintegracijski agens što pomaže da se vitaminska smesa razbije nakon što se unese u telo. Vitaminske su tablete vrlo često i obložene kako bi im se dala određena boja ili ukus ili kako bi se odredio način apsorpcije u telu (u želucu ili crevima, postepeno ili odjednom itd.)

Mnogi ljudi shvataju potrebu za zdravim načinom života i većina nas se trudi jesti bolje, vežbati i uzimati vitamine kako bismo ispunili nedostatak nutritijenata u našoj ishrani.Znamo li šta zaista kupujemo kada kupujemo vitamine jer činjenica je da je većina vitamina koji se prodaju na tržištu dobijena sintetičkim putem i za sobom vuče popis mnogih nezdravih i otrovnih sastojaka? Neki od njih zvuče zdravo i možda deluju bezopasno ipak znamo li zaista o čemu je reč i na koji način je proizvedeno?

vitamini4Na primer, vitamin E u svojem prirodnom obliku je učinkovito sredstvo protiv starenja, oksidativnog stresa, dijabetesa, mrene i mnogih ostalih bolesti dok je vitamin E u svojem sintetičkom obliku dobijen petrohemijskim putem i može uzrokovati endokrine poremećaje. Pokazalo se da magnezijum stearat uzrokuje bubrežne kamence i abnormalnosti na jetri , a često ga nalazimo kao kombinovanii proizvod stearinske kiseline. S obzirom da je napravljen od hidrogenizovanog pamuka ili palminog ulja, rizikuje se konzumacija ostataka pesticida s obzirom da ulje pamuka sadrži najveći udeo ostataka pesticida od svih komercijalno proizvedenih ulja.

Vitamini se mogu dobiti iz biljnih ili životinjskih proizvoda ili mogu biti proizvedeni sintetički u laboratoriji. Na primer, vitamin A se može dobiti iz ulja riblje jetre, a vitamin C iz citrusnog voća ili šipka. Većina komercijalnih vitamina se izrađuje sintetičkim putem, što je jeftinije i jednostavnije od prirodnih derivata. Tako se vitamin A može sintetizovati iz acetona, a vitamin C iz keto-kiseline.

Najuobičajeniji sintetički sastojci u vitaminskim tabletama su:

BHT – ovaj se sastojak, topljiv u masti, nalazi  u mlaznom gorivu, gumi, naftnim proizvodima i tečnostima za balzamiranje. Istraživanja su ga povezala s rakom bešike, oštećenjem DNK, rakom želuca i pluća.

Borna kiselina – ova se hemikalija koristi kao antiseptik, insekticid i pri zaštiti od plamena i takođe se povezuje s oštećenjem DNK.

Sintetički vitamin A – petrohemijski derivat koji može uzrokovati urođene mane i oštećenja ploda.

Modra galica – koristi se kao herbicid, fungicid i pesticid , vrlo je nadražujuć ukoliko se proguta.

Stearinska kiselina – to je bela, voštana, prirodna masna kiselina koja se nalazi u nekom povrću i masnoći životinjskog porekla. Glavni je sastojak sapuna i lubrikanata, a u tablete se dodaje kako bi one zadržale svoj oblik. Ukoliko se priprema sintetičkim putem hidrogenizovanjem pamuka i drugih ulja sadrži ostatke pesticida.

Maltodekstrin – ovaj se šećer dobija hidrolizom skroba i koristi se za dodavanje teksture i kao pojačivač ukusa.

Modifikovani kukuruzni skrob – ovo punilo je derivat kukuruza koji je hemijski izmenjen kako bi se brzo razgradio i koristi se kao zgušnjivač. Većina kukuruza je genetski modifikovana.

Natrijev benzoat – sintetička kemikalija koja se koristi kao konzervans i može oštetiti mitohondrijsku DNK.

Hidrogenizovano palmino ulje – hidrogenizacija je proces dodavanja hidrogena tečnim uljima. Taj proces stvara zasićene masti koje dovode do začepljenja arterija.

Kalijum hlorid – bezbojni i bezmirisni prah koji se dodaje kako bi se poboljšala fermentacija. Oralno uzimanje može uzrokovati crevni ulkus dok veće doze mogu uzrokovati iritaciju probavnog trakta, slabost i krvožilni kolaps.

Vrlo je važno razlikovati anorganske i organske elemente u vitaminima. To se ne odnosi na sertifikovani službeni status nego na molekularni sastav elementa o kome je reč. „Anorganski“ metali kao što su gvožđe, magnezijum, aluminijum, cink itd., se dobijaju iz kamenja, ne iz živih stvari.4136590724_6b98e6eda6_b

S druge strane, „organski“ metali su elementi koji su deo kompleksnih molekula koji uvek sadrže atome ugljenika i vrlo često vodonik. To su biološko raspoloživi nutritijenti koje živa bića pretvaraju u korisne supstance koje naše telo prepoznaje. Prema tome, gvožđe nije gvožđe  – neka se gvožđa vitaminskim tabletama dodaju mlevenjem gvožđa dobijenog iz zemlje dok je korisno biološki raspoloživo gvožđe ono koje su živa bića pretvorila u „organsko“ (odnosno, koje su živa bića pretvorila u kompleksne molekule koje sadrže ugljenik).

Većina vitaminskih tableta je potpuna prevara. Ispunjeni su otpadnim hemikalijama i kamenjem, a na okupu ih drže upitni sastojci , pomoćna sredstva i hemijska „lepila“ koja sprečavaju raspadanje tableta. Kada neinformisani potrošač kupuje multivitaminski dodatak ishrani, ono što najčešće kupuje jesu hemikalije i kamenje.

Prema FDA, kalcijum je kalcijum je kalcijum. U njihovom umu ne postoji razlika između kalcijuma u kamenju i kalcijuma u brokoliju. U terminima stvarne molekularne biologije, postoji ogromna razlika. Telu su potrebni hranjivi sastojci dobijeni iz hrane, ne iz stena. Ukoliko trenutno uzimate multivitamine koji nisu temeljeni na pravim izvorima hrane, potrebno je da se što pre prebacite na one koji to jesu. Najbolji izvor hranjivih supstanci i potrebnih nutritivnih sastojaka je živa, sveža biljna hrana i ni jedan vitamin ne može je zameniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *