nov
14
2014

Kako izbeći prehlade u zimskom periodu?

prehlada

Nije obavezno da „zakačite“ prvu sledeću prehladu. Svaka infekcija traži pogodnog domaćina, pa ako se pobrinete o imunitetu i otežate virusima i bakterijama da vas zaposednu, imate šansu da pregurate zimu zdravi.

Većina infekcija traži gostoljubivog domaćina. U ovom slučaju, „gostoljubiv domaćin“ je onaj ko ne jede svakodnevno obilje svežeg voća i povrća, punog vitamina i enzima. Zato je prvi korak u prevenciji prehlade da svakog dana pojedete bar jednu obilnu, bogatu salatu od svežeg povrća sa belim lukom. Izbegavajte prerađenu hranu, kupovne slatkiše, transmasti (najviše ih ima u pekarskim proizvodima). Najbolje je da ne jedete nikakvu hranu koja sadrži veštačke boje, arome ili konzervanse, ili mononatrijum-glutaminat (najčešće se koristi u slanim grickalicama i industrijskim začinima za supe).

Ispravna ishrana u većini slučajeva pomažu da se ne razbolimo, ili da smanjimo intenzitet oboljenja. A ako se bolest “preseče” u začetku, čak i oni koji se loše hrane mogu da olakšaju simptome i skrate tok.

Šta će pomoći?imunitet_1363523897_670x0

Treba da se hranimo hranom koja obiluje raznim vitaminima, a pogotovo vitaminom C (ren, sveža paprika, limun, pomorandže, jabuke i sl).

Poželjno je da pijemo dosta tečnosti. Jedan od korisnih napitaka bi bio npr. sok od brusnice i limuna u koji je dodato malo ljute aleve paprike – on će očistiti sluz na koju se bakterije i virusi “lepe”, a istovremeno učiniti organizam nepogodnim tlom za infekciju.
Ako se pojave prvi znaci prehlade, ne suzbijajte simptome, tj. ne koristite kapi, sprejeve i sl. Ako na samom početku prehlade uzmete kapi ehinacee, uz veliku količinu vitamina C, verovatno je da će bolest trajati kraće. Velike doze vitamina C će pomoći da prehlada kraće traje. To je naučno dokazano.

Crna rotkva, u kombinaciji sa medom, deluje antibakterijski, antivirusno i antiparazitski, a takođe i pročišćava krv. Rusomača (ako je nađete u obliku čaja) takođe deluje antivirusno i antiparazitski.

I još jedna stvar koju nije loše imati na umu: za one koji ne paze na hranu i način života, prehlada može biti dobar prirodan način da se detoksikuju. Loša ishrana i navike kao što su pušenje, alkohol i loše spavanje čine da se razviju ćelije koje su u nekom pogledu falične. Parazitima, bakterijFruits-and-Vegetablesama i virusima potrebne su upravo takve ćelije da se tu nastane i hrane. Tokom bolesti, te ćelije bivaju eliminisane. Dakle, prehlada nas na neki način čisti. Često suzbijanje prehlade i gripa lekovima, a da se ne promeni način života, može dovesti do toga da se kasnije pojavi neko ozbiljnije oboljenje. Suzbijanje lakših sezonskih bolesti kao što je prehlada na duge staze je rizično. Mnogo je bolje postepeno promeniti način života, poboljšati ishranu, kretati se više, uvesti redovnu fizičku aktivnost i neke metode za eliminaciju stresa (npr. zdrava duhovnost) kako bismo svoj organizam učinili prirodno otpornim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *