jun
26
2017

Nektarinom poboljšajte probavu, rad srca i vid

Nektarina (lat. Prunus persica) je koštunjavo voće koje pripada porodici ruža, baš kao breskva i šljiva. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.

Nektarina poteče iz Kine, gde se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Evropu i Ameriku.Najveći proizvođač nektarina je upravo njena matična zemlja, Kina. U Evropi su to Španija, Francuska, Grčka i Italija.Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bele i crvene sorte.

Lekovito delovanje nektarine

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i fosfora.

Imaju visok udeo prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, naročito fenolnih spojeva.Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Štiti zdravlje srca i krvnih žila

Nektarina snažno pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Antioksidansi hlorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju LDL-holesterola te posledično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama.Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospešuje cirkulacija. Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.

2. Jača imunitet

Visok udeo antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava odbrambenu sposobnost organizma.Zahvaljujući snažnom imunitetu tijelo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili ozljeda.

3. Čuva zdravlje očiju

Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.Naučna istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod dece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sistema.Takođe, prema tvrdnjama stručnjaka ovaj karotenoid smanjuje rizik od bolesti kao što su degeneracija žute pege (makularna degeneracija) te nuklearna katarakta (siva mrena).

Lutein deluje i kao filtar sunčevog svjetla koji apsorbira opasne UV zrake te tako štiti od oštećenja vida.Beta-karoten takođe pridonosi očuvanju vida te preventrira pojavu slepoće i kseroftalmije.

4. Poboljšava probavu

Zbog visokog udela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sistema.Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu creva, podstiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira.

Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na zidovima creva pa pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma.Tako pomažu čišćenju creva, a time i celog organizma od toksina.

5. Pomaže kod mršavljenja

Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije.Vlakna iz nektarine takođe doprinose očuvanju optimalne telesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osećaj sitosti.Zahvaljujući spojevima poput antocijaninakatehina i hlorogenične kiseline ovo voće može biti od koristi i u lečenju dijabetesa  bolesti srca i sistema krvnih sudova.

6. Čuva zdravlje kože

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinuće se za dobro zdravlje i lep izgled kože.

Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno učinkovit i u prevenciji kožnih opekotina.Vitamin C pospešuje sintezu kolagena, podstiče regeneraciju kože i jača njenu otpornost.Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih ćelija od oštećenja uzrokovanih delovanjem UV zraka.On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, vrši preventivu kod preranog starenje i brine o stvaranju novih ćelija kože.Fosfor brine o normalnom funkcioniranju ćelija i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.

7. Štiti trudnoću

Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa.

Poseban naglasak je na folatima koji su neophodni za prevenciju razvoja defekta neuralne cevi kao i za normalan rast i razvoj mozga, mišića, krvnih žila, kostiju i zuba deteta. Kalijum sprečava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska, brine o balansu elektrolita te o iskorištavanju energije iz vitalnih hranjivih materija poput masnoća, belančevina i ugljikohidrata.

Kupovina i čuvanje plodova nektarine

Zdrave nektarine su čvrste na dodir i imaju lepu, svežu boju i čvrstu, sjajnu kožu.Prilikom kupovine birajte krupnije plodove, koji nisu suviše mekani i koji nemaju oštećenja na koži.Plodove koji nisu sasvim dozreli stavite u papirnatu vrećicu, što će ubrzati proces njihovog zrenja.Zrele nektarine će se na sobnoj temperaturi održati svega nekoliko dana.Želite li ih što duže očuvati, ostavite u frižideru i potrošite u sledećih desetak dana.

Izvori korišteni u ovom članku uključuju:
https://www.organicfacts.net/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *