nov
02
2014

Pozitivnost je osnova zdravlja

images (90)

Prema jednom nedavnom istraživanju, zahvalnost i uvažavanje nisu samo lepa osećanja, već donose i opipljive zdravstvene dobrobiti. Ako se držimo pozitivnih stavova, to može da poboljša naše zdravlje i da nam produži život.

Izveštaj o istraživanju, sprovedenom na HeartMath institutu u Kaliforniji, objavljen u poznatom časopisu American Journal of Cardiology, tvrdi da zahvalnost pomaže kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju imunog sistema. Praćeni su fiziološki i drugi pokazatelji učesnika u ispitivanju, od kojih je zatraženo da se tokom pet minuta prisete nekog događaja koji ih je razbesneo. Potom je od ispitanika traženo da se usredsrede na neko sećanje koje u njima izaziva zahvalnost. Tom prilikom su se rad srca, puls i respiratorni parametri dramatično poboljšali. Istraživači veruju da ukoliko svesno razvijamo zahvalnost – to značajno smanjuje stres, a to opet poboljšava imune funkcije i jača opšte zdravlje.

Šta više, izgleda da ljudi koji su zahvalni i koji uvažavaju druge, često imaju duži životni vek. Dr sci Čarls Kerns napisao je o tome sledeće: “U jednom fascinantnom longitudinalnom proučavanju, utvrđeno je da su katoličke časne sestre koje su tokom svog života izražavale zahvalnost, sreću i pozitivna osećanje živele u proseku do deset godina duže od sestara koje nisu izražavale zahvalnost. U tom istraživanju… otkrivena je značajna obrnuta srazmera izmađu pozitivnog emocionalnog sadržaja u rukom pisanim autobiografijama 180 časnih sestara (kada su u proseku imale 22 godine) i rizika od kasnije smrti u životu (u godinama od 75 do 95). To jest, izražavanje pozitivnih osećanja kao što je zahvalnost u njihovim autobiografskim spisima u mladosti izgleda da je uticalo i 60 godina kasnije da one žive duže od drugih…”

Zahvalnost se razvija svesno

Ako zastanete, osvrnete se na svoj svakodnevni život i utvrdite da vam nedostaju zahvalnost i uvažavanje, znajte da se to može promeniti. Koliko ćemo biti zahvalni, i koliko ćemo uvažavati ono što nam donosi život, zavisi jedino od nas. To je stvar unutrašnjeg stava, a ne životnih okolnosti. Istina je da ponekad teško da ostanemo zahvalni kada nam loše ide, ali je isto tako istina da nas niko ne može sprečiti da budemo zahvalni kako god da nam ide. To ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, već samo od nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *