dec
12
2014

Dobrobiti vežbanja kod starijih ljudi

old-weightlifter-Wat
Nakon 12 nedelja specifičnog treninga, primećena su poboljšanja u snazi i mišićnom tkivu kod ljudi starijih od 90 godina. To se odrazilo na poboljšanje brzine hodanja, većom sposobnošću samostalnog ustajanja sa stolice, kao i poboljšanja ravnoteže i značajnog smanjenja učestalosti padova.

Ovo su neki od rezultata istraživanja objavljenog u žurnalu Age of the American Ageing Association . Istraživanja je vodio profesor fizioterapije Mikel Izquierdo-Redín.

24 osobe, starosti između 91 i 96 godina, učestvovale su u ovom istraživanju, od toga njih 11 je bilo u eksperimentalnoj grupi dok je ostalih 13 bilo u kontrolnoj grupi.

153866_Mikel-IzquierdoTrenirali su 2 puta nedeljno tokom perioda od 12 nedelja. Treninzi su se sastojali od specifičnih vežbi napravljenih posebno za njih imajući u vidu njihove godine. Radili su kombinovane vežbe za poboljšanje snage i ravnoteže.

“Trening povećava njihov funkcionalni kapacitet, smanjuje rizik od padova i poboljšava snagu mišića”, zaključio je na osnovu ovog istraživanja profesor Mikel Izquierdo-Redín.

Sa starenjem, funkcionalnost neuromišićnog, kardiovaskularnog i respiratornog sistema postepeno počinje da se smanjuje, i to dovodi do pojave slabosti kod starijih osoba.

Fizička neaktivnost je jedan od osnovnih faktora koji doprinosi gubljenju mišićne mase i slabljenja funkcionalnosti organizma.

“Sa praktične strane gledišta”, kaže prof Izquierdo, “ rezultati ovog ispitivanja ukazuju na značaj sprovođenja programa vežbanja kod starijih osoba, to se posebno odnosi na vežbe za razvoj snage mišića i vežbe ravnoteže. Po njegovom mišljenju bilo bi korisno da se primenjuju vežbe ovog tipa kako bi se sprečio uticaj starenja na organizam a samim tim bi se i značajno poboljšao kvalitet života starijih osoba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *