dec
24
2014

Fluorid iz vode povezan sa lošim rezultatima dečijih testova inteligencije!

cce7e-desfluorizacion_videos

Kineska studija otkriva da deca koja piju puno vode sa vrlo visokim nivoom fluorida postižu lošije rezultate na testovima inteligencije u poredjenju sa onima koja su izložena nižim koncentracijama. Ovo je jedna od prvih studija o ljudima koja je otkrila da je previše fluorida povezano s lošijim rezultatima na testovima inteligencije.

Fluor je plin svetložute boje, oštrog i prodornog mirisa, koji je je vrlo reaktivan – što je tipično za elemente njegove grupe, ali on je najžešći. Često ga u obliku njegovih iona (atoma fluora s jednim dodatnim elekronom), nalazimo u pastama za zube. images005U prirodi se nalazi gotovo isključivo u spojevima, najvažniji su mu minerali fluorit CaF2 i kriolit Na3AlF6. Fluorovi su spojevi normalni sastojak zubne gledji i kosti, a nalaze se i u nekim biljkama.

Fluor je izuzetno otrovan, a također i otopine fluorida. Fluor i njegovi spojevi izazivaju upale i teško izlečive rane na koži i sluznicama, posebno u očima i disajnim organima. Pri malim koncentracijama para fluora i nekih njegovih spojeva povrede nastupaju nekoliko sati nakon izlaganja bez prethodnih simptoma, stoga je pri radu s njima potrebno koristiti zaštitnu odeću.

Autori studije su pregledali  524 dece starosti od 8 do 12 godina u kineskoj provinciji Shanxi povodom izloženosti fluoridu u odnosu na intelektualno funkcionisanje i rast. Njihove porodice su izložene svakodnevnim visokim koncentracijama fluorida u vodi koju konzumiraju. Deca su se upoređivana s  kontrolnom grupom dece koja su odabrana iz tri obližnja sela, a unose nisku koncentraciju fluorida iz vode. Sva deca su živela u područjima sa sličnim geografskim i  kulturnim uslovima te socioekonomskom razvoju.

Analiza se sprovodila na prikupljenim uzorcima urina kroz fizikalne testove na fluorid. Medicinski obučeni profesionalci sproveli su  standardizovane neurorazvojne i motoričke testove.

natrij-flouridU grupu dece izloženoj visokim koncentracijama fluorida izmerena je vrlo visoka koncentracija od 8,3 miligrama po litri (mg/l), dok je voda u kontrolnoj grupi sadržavala samo 0,5 mg/l fluorida.

Procenat dece s IQ manjim od 70 povećao se od 0% u kontrolnoj grupi do 4% u grupi s visokom koncentracijom fluorida. Procenat dece sa IQ rezultatima većim od 109 je 41% u kontrolnoj grupi ,a smanjio se na 30% u grupi s visokom koncentracijom fluorida. Uopšteno, deca u grupi s visokim fluoridom imala su  smanjenje IQ za  4 puta u odnosu na kontrolnu grupu dece. Izmereni fluorid u urinu je bio gotovo pet puta veći  u grupi dece s visokim fluoridom nego kod dece kontrolne grupee (5.1 mg/L u odnosu na 1,5 mg/L u kontrolnoj). Sve ovo je statistički vrlo značajno.

Šta sve ovo znači?

Fluorid može uticati na razvoj mozga kod dece u razvoju koja su izložena visokim nivoima iona kroz pitku vodu. Niži ukupni IQ i veći broj nižih rezultata te manjak viših rezultata pronađen je u grupi dece koja unosi pitku vodu s visokim nivoima fluorida naspram dece koja su pila  vodu s manjim količinama fluorida. Uočene razlike u ispitivanju mogu uticati na detetovu sposobnost rešavanja zadataka u školi.

agua_fluorRezultati imaju značajne javnozdravstvene implikacije s obzirom da voda iz slavine kao i mnogi drugi proizvodi sadrže fluorid. Moguće je da puno dece u Americi prima visoke doza fluorida. Koncentracija fluorida zabeležena u ovoj studiji je verovatno daleko iznad koncentracije u američkim javnim izvorima pitke vode, ali deca mogu primati fluorid kroz više izvora pitke vode (bezalkoholna pića, flaširana voda, paste za zube, vodice za ispiranje usta).

Na primer, američko stomatološko udruženje je preporučilo da se dojenčadi ne sme davati mlečna formula koja sadži fluorisanu vodu  kako bi se sprečila preterana izloženost. Zašto?

Nova studija objavljena u časopisu Journal of American Dental Association potvrđuje da je fluorid otrovna supstanca koja zapravo uništava zube, naročito kod male dece u razvoju i malih beba. Kada su ljudi izloženi prekomernim nivoima fluorida kroz izvore poput pitke vode, hrane i pića, pa čak i progutane paste za zube, često dolazi do stanja poznatog kao zubna fluoroza. Unos fluorida tokom vremena deluje na zube i uzrokuje da njihova gledj postane išarana i promeni boju, a krajnji rezultat su oštećeni zubi koji trunu iznutra prema spolja.

U toj studiji Dr. Steven Levy navodi da “unos fluorida tokom svake od prve četiri godine detetova života se znatno odnosi na fluorozu dečjih zuba“. Zato upozorava da korišćenje mlečne formule za decu s jako fluoriranom vodom znači 100 do 200 puta veći unos fluorida nego putem majčinog ili kravljeg mleka.

1_23052013192732_fluor AidJoš od 2006. godine, ako ne i od ranije, American Dental Association (ADA) zna da izloženost fluoridu uzrokuje zubnu fluorozu, ipak nisu  učinili ništa da upozore 200 miliona Amerikanaca koji žive u zajednicama s fluorisanom vodom kako bi se izbeglo njegovo korištenje kod  novorođenčadi i dojenčadi. Čak i mali unos fluorida uzrokuje izravno taloženje fluorida na zube, u mozgu i drugim telesnim tkivima i organima uzrokujući time bolesti mozga i nervnog sistema, bubrega i kostiju.

Na Harvard Univerzitetu, istraživači su identifikovali vezu između fluorida i raka kostiju. Objavljeno 14 godina nakon što je počelo, istraživanje ukazuje da se najviše stope osteosarkoma, fatalnog oblika raka kostiju, javljaju najviše kod populacije gdje je voda za piće fluorirana.

Bubrežne bolesti su još jedan znak trovanja fluoridom. Više studija sprovedenih na životinjama otkrivaju da mali nivo fluorida, 1 deo na milion (ppm) – što je iznos koji se dodaje kod  većine fluorisanih voda – uzrokuje oštećenja bubrega. I kinesko istraživanje je pokazalo  da deca koja su izložena nešto višim nivoima fluora imaju biološke markere u krvi koji upućuju na oštećenja bubrega.

Nacionalno istraživačko veće (NRC)  takođe utvrđuje da fluorid narušava pravilnu funkciju štite žlezde i utiče na endokrini sistem. Do 1970-ih, fluorid je u Evropi korišćen kao lek za suzbijanje rada štitnjače jer smanjuje njenu funkciju. Mnogi stručnjaci veruju da je danas široko rasprostranjena hipotireoza rezultat preterane izlozenosti fluoridu.

A odakle uopšte  ideja da je fluorid spasonosan za naše zube?

Pa, on je zapravo industrijski otpad izriban s fabričkih dimnjaka da ne pravi štetu usevima, ljudima i stoci. I umesto da se skupo skladišti kao toksični otpad, on se prodaje proizvođačima koji ga dodaju kao “lek” za naše zube u vodu i proizvode za ličnu higijenu.

Zašto je uopšte proglašen kao lek za zube?

images004U trenucima krize u Alcoi, jednoj od firmi odgovornih za trovanje okoline, stoke, useva i ljudi, Francis Frary, kao voditelj istraživanja, podmitio je Geralda Coxa, istraživača na Mellon institutu. Predložio mu je da u svoja istraživanja o propadanju zubi uključi upravo fluor. Tada je počela veliko preobražavanje imidža fluora u očima javnosti.

Godine 1936 istraživač je dao  laboratorijskim pacovima nešto te hemikalije i objavio kako je upravo ona taj misteriozni ”faktor” koji čuva zube. Zatim su u naučnom časopisu objavljeni ti neverovatni rezultati. Tako su potplaćeni naučnici sa uglednog instituta, ogromni interes korporacija, Američko stomatološko udruženje i vlada preokrenuli iz čiste koristi jedan otrov u spasonosni lek za zube.

Jednostavno ne postoji opravdani razlog da se voda fluoriše. Na taj način prisilno se „leči“ celo stanovništvo s kancerogenom, hemijskom drogom. Nema učinkovitog načina da se izbegne u celosti, a nito ne zna koliko se fluorida proguta ili apsorbuje na dnevnoj bazi, jer je izloženost previše raširena. Ipak politički pritisak i loša nauka i dalje opravdavaju fluoridaciju vode i hrane i sredstava za higijenu, uprkos rastu dokaza o opasnostima fluorida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *