dec
23
2014

Paštrnjak (Paškanat) – savršeni čistač bubrega

Parsnip_Harris_model

Reguliše pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, pomaže oslobađanju od celulita. Alkaloid pastinacid koristi se protiv neuroze, nemira i nesanice, kao grčeva u želucu i crevima

Po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima, paštrnjak ili paškanat (Pastinaca sativa), spada u najvrednije povrtarske kulture. Poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre. Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, a pomaže i bržem oslobađanju od celulita.

paskanat2U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost, mada se alkaloid pastinacid (u svim delovima biljke) u pojedinim zemljama koristi protiv neuroze, nemira i nesanice, grčeva u želucu i crevima, za bolje varenje. Osim toga, pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, smanjuje telesnu težinu.

Ova dvogodišnja biljka sa beličastim vretenastim korenom, raste na livadama, uz puteve, ivice šuma i proplanaka, a gaji se plantažno i u baštama. Cveta od maja do juna. Kod paškanata nije upotrebljiv samo koren, već i svi drugi delovi koji imaju specifičan začinski miris i ukus. Aromatičnost potiče iz eteričnog ulja kojeg najviše ima u plodovima. Nažalost, nije dovoljno iskorišćeno, jer se uglavnom koristi kao dodatak za poboljšanje ukusa supa i čorbi.

Po energetskoj vrednosti, sto grama paškanata odgovara decilitru mleka. Sadrži najviše ugljenih hidrata, pa belančevina, organskih kiselina, a masti samo oko 0,4 procenta, kao i ostalo korenasto povrće. Ipak, izdvaja se po visokom sadržaju mineralnih sastojaka. Najviše ima kalijuma, što je od posebnog fiziološkog značaja. Kalcijuma i fosfora ima u jednakoj meri, a bogat je i magnezijumom i sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, pa je odlična dijetalna namirnica. Kada je u pitanju vitaminski sastav, najviše ima vitamina C, E i beta karotina.

PROTIV GOJAZNOSTI

Ako se gusta supa od paškanata i praziluka jede duže vreme, njeno diuretično delovanje znatno će uticati na smanjenje telesne težine. Istovremeno, pomoći će i bržem oslobađanju od celulita.

Nemačke domaćice seme paškanata drobe u avanu i stavljaju u teglu. Koriste ga kao zdrav i ukusan začin za pripremanje zelene salate, od krastavaca ili paradajza, ali i jela od bundeve, kiselog kupusa…

POMAŽE KOD VITILIGA

Prirodna medicina preporučuje čaj od semena paškanata za lečenje vitiliga, koji se ispoljava kroz bele površine na koži zbog odsustva pigmenta. Čaj se sprema tako što se kašičica semena prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji poklopljeno sat vremena. Četiri puta dnevno pije se jedna šolja.

Lečenje vitiliga je dugotrajno, pa je potrebno najmanje sedam meseci. Čajem bi istovremeno trebalo premazivati depigmentisane površine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *