jan
19
2015

Da li vam je želudac alkalan?

zel kis3

Previše kiseline u želucu nije dobro – ali nije ni premalo. Alkaloza je naziv za prekomerno baznu sredinu u želucu. Potrebno je uspostaviti ravnotežu između bazne i kisele sredine.
Mnogi dijetetičari, nutricionisti, naturopate, pa i lekari, govore o tome da je „dobro biti alkalan, a loše kiseo“. Ali, nije dobro biti ni u stanju alkaloze, jer se kao njen rezultat javlja nedostatak vodonika. Kod specifičnih vidova alkaloze dolazi do gubitka kalijuma u ćelijama i njegovog prekomernog lučenja preko bubrega. Ovo uzrokuje smanjenje nivoa vodonika u plazmi, što za rezultat ima podizanje nivoa bikarbonata. Stoga, pH želuca mora biti kisela da biste bili zdravi.
zel kis2Vodonik je od vitalnog značaja za proizvodnju hlorovodonične kiseline HCl. Što je viši pH želuca (što je želudac bazniji), to varenje postaje slabije. Hlorovodonična kiselina je osnovna kiselina koju luči želudac. Njena uloga u varenju i regulisanju pH u organizmu je glavna za održavanje zdravlja, i to na više načina.
Nizak HCl (stanje poznato kao hipohloridija) je čest problem koji može biti i uzrok i posledica brojnih zdravstvenih problema. Postoji nekoliko različitih metoda za efikasno utvrđivanje nedostatka hlorovodonične kiseline: analiza krvi, analiza iz vlasi kose, Hajdelbergov HCL test.

Uloga hlorovodonične kiseline

Glavna uloga hlorovodonične kiseline je da steriliše hranu koju jedemo i da spreči opasne bakterije da prodru u gastrointestinalni trakt. HCl takođe utiče na lučenje enzima, kao što je na primer pepsin, koji imaju glavnu ulogu u varenju proteina.

Pošto je luče parijetalne ćelije želuca, HCl takođe utiče na lučenje alkalnih bikarbonata u krv. Kada želudac proizvodi HCl, on takođe proizvodi natrijum-bikarbonat koji štiti sluznicu želuca od oštećenja izazvanih kiselinom. Dakle, ako želudac ne proizvodi dovoljno kiseline, neće proizvoditi ni dovoljno natrijum bikarbonata, što takođe utiče na pojavu čira na želucu.
Važno je istaći i da proizvodnja HCl veliki potrošač biološke energije. Postoje brojni minerali koji zavise od lučenja hlorovodonične kiseline, kao što su: hrom, bakar, gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum, molibden, selen, cink. Od ovih minerala, cink i natrijum su odgovorni za proizvodnju HCl.

Simptomi manjka hlorovodonične kiseline

zel kisTo znači da nedostatak HCl može da dovede, a često i dovodi do nemogućnosti korišćenja nekoliko vitalno važnih minerala i hranljivih sastojaka, što može da dovede do različitih zdravstvenih problema. Najčešći simptomi nedostatka HCL su: nesvarena hrana u stolici, nadimanje i podrigivanje nakon jela, kožni problemi, pojava gljivice kandide, hronični umor, problem u radu nadbubrežnih žlezda, anemija, Grejvova bolest, astma, lupus, hipoglikemija (prenizak šećer u krvi). Mogu da se jave i glavobolje, nespecifični bolovi, osteoartritis, osteoporoza i drugi problemi u vezi sa poremećenim metabolizmom kalcijuma. Većina ovih problema nestaje kada se normalizuje nivo HCl.

Uzroci manjka HCl

Šta uzrokuje manjak HCl? Godine (HCl opada sa godinama, posebno nakon 45. godine), antacidi (lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu), kao i neki drugi lekovi koji remete lučenje HCL, H. pylori i druge opasne bakterije, operacija bajpasa želuca (operativni zahvat za lečenje gojaznosti), disbioza creva (patološke promene crevne flore, pojačana propustljivost creva za antigene, peptide, mikrobiološke toksine i druge biohemijski aktivne supstance).
Lekovi antacidi su glavni uzrok nedostatka HCL-a, što može da dovede do metaboličke alkaloze, prekomerne količine bikarbonata u želucu i krvi, a što menja pH ravnotežu. Helikobakter takođe deluje na prestanak proizvodnje HCL-a.

4 reagovanja na “Da li vam je želudac alkalan?”

 1. Nikola kaže:

  Postovani, imam problema sa povisenom zeludacnom kiselinom, imam 25 godina odjednom je sve pocelo, mucnina nagon za povracanjem i povisena kiselina koja se javlja uglavnom posle jela..Obavio sam i analize krvi, urina ultrazvuk abdomena kao i gastroskopiju na kojoj su nadjene u sluznici zeluca par akutnih erozija,ostalo je sve u redu ali meni i dalje mucnina nije prestala a vec traje oko mesec dana.. Zanima me kako bih mogo to da sprecis s obzirom da mi lekovi uopste ne pomazu? Hvala unapred na Vasem odgovoru.

 2. Aldo Bahtic kaže:

  Poštovani,već godinu dana pratim vaše postove a također koristim i vaše tinkture. S obzirom da sam dijabetičar čitajući vaše savjete odbacio sam mesnu hranu i sve vezano za životinjsko porijeklo. Probleme koji su prisutni pokušavam riješiti na prirodan način. Naime imam neuropatiju stopala tako da mi je dve trećine živaca ko uništeno. Doktori kažu da se to stanje ne može popraviti no ja vjerujem da se u našem tijelu puno toga može regenerirati pa tako i to. Molim vas da mi se javite s prijedlogom na koji način da to pokušamo liječiti. Ujedno imam povečanu masnoću u krvi i povećane trigliceride ( negdje oko 8 ) pa me zanima koja tinktura uspješno čisti krv i riješava masnoće. Puno hvala unaprijed i lijepi pozdrav,Aldo 

  • Admin2 kaže:

   Sve može da se dovede u optimalno stanje ili da se potpuno izleči prirodnim metodama ,sve zavisi od stepena oboljenja i samog pacijenta,njegove predanosti itd…Najefektivnije jeste da se javite na 061 166 25 77 gde će vam stručno lice dati sve potrebne smernice i uputstva oko procesa lečenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *