apr
01
2015

Meso koje jedemo je puno antibiotika, a posledice su nesagledive!

Meso-620x350
Ako se nešto u uzgoju životinja pod hitno ne promeni, čovečanstvo će umirati od bolesti na koje je davno zaboravilo. Antibiotici koje konzumiramo iz mesne hrane mogu nam doći glave!

Konzumiranje mesa punog antibiotika predstavlja ogromnu pretnju za čovečanstvo. Izlaganje dece i odraslij lekovima kroz konzumiranje ovakve hrane dovodi do stvaranja rezistencije na antibiotike, što organizam čini podložnim na superbakterije, mutirani tip bakterija za koje istraživači veruju kako bi do 2050. godine mogle da ubiju do 10 miliona ljudi.

Ogromna globalna potražnja za mesom dovela je do toga da se u svinjskom, goveđem i pilećem mesu nalazi nenormalna količina antibiotika, rezultati su nove studije objavljene u američkom žurnalu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Uzgajivači svinja širom sveta koriste čak četiri puta više antibiotika od odgajivača goveda, a slična je situacija i kad je pileće meso u pitanju.

Antibiotici ubrzavaju tov stoke i peradi, a životinje se održavaju veštački zdravim, u inače nehumanim uslovima u kojima se bolesti i infekcije šire jako brzo.

Pre pet godina, uzgajivači stoke širom sveta iskoristili su više od 63 tone antibiotika, a do 2030. godine, istraživači pretpostavljaju kako će ovaj broj narasti na čak 105 tona.

– Ljudi se bogate i žele da jedu sve više mesa. Proizvođačima jedino antibiotici obezbeđuju mogućnost da ispune potrebe tržišta za mesom – kaže za “Huffington Post” autor studije Tomas van Bekl, epidemiolog s Prinston univerziteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *