maj
25
2015

Čuveni francuski ginekolog tvrdi: Žene će izgubiti sposobnost rađanja!

Beba-dete-e1398200062128-600x362
Vodeći francuski ginekolog Mišel Oden tvrdi da ženama preti opasnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem.

Prema pisanju britanskog lista Telegraf, 84-godišnji lekar ističe da je rađanje postalo previše uslovljeno lekovima, do te mere da žene uskoro bez njih neće moći da se porode.

U svojoj knjizi „Da li su nam potrebne babice?“, Oden navodi da porođaj danas u proseku traje dva i po sata duže nego pre 50 godina, te da se sve veći broj žena porađa uz pomoć lekova i hirurgije.

„Za mene je to znak da žene gube sposobnost rađanja“, rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom.

Oden je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da prirodno proizvodi taj hormon.

Hormon oksitocin izaziva kontrakcije materice za vreme porođaja i ima glavnu ulogu tokom dojenja. Oden strahuje da bi degradacijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, te da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

„Uveren sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi od fundamentalnog značaja za porođaj i vezivanje, sve više slabi. Budućnost ljudske sposobnosti rađanja je u opasnosti“, zaključio je Oden.

Kategorije: Zdravlje Zdravlje i medicina Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *