maj
21
2015

Suncokret ima sve što nam treba


Uvršten među dvadeset namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, suncokret takođe nosi i etiketu superhrane.

Suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili pre par hiljada godina.

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6.

Minerali smešteni u suncokretu: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan,kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede.

Procenat masnoća je veći, a polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna(prethodnica omega – 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi).

Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega – 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Takođe su prisutni fitoserolii oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.

Zato je on poželjan u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih i malignih obolenja. Ako je koža suva ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselini, vitaminu E i proteinima.

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi.

Sunflower Kernal Raw 2020 (1) RJedna supena kašika suncokreta na dan obezbeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman.

“Rado viđen gost” je u musliju, posut po salati, pirinču, integralnom hlebu. Dobro se slaže sa semenkama bundeve, susamai lana. Ako se kratko tostiraju na suvom tiganju, dobijate pravi delikates (naravno, mnogo je zdraviji kada je sirov, mada može ponekad da se konzumira i na ovaj način).

Kategorije: Ishrana Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *