maj
05
2015

Tribulus Terrestris – babin zub

1373537971
Tribulus Terrestris
je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina, koristi se već hiljadama godina unazad.
Stari Grci su ga upotrebljavali kao diuretik kao i za poboljšanje opšteg samopouzdanja i raspoloženja. U Kini je upotrebljavana za oboljenja srca i krvnih sudova, jetre, bubrega. U novije vreme se najčešće promoviše kao afrodizijak mada ima i mnoga druga blagotvorna i lekovita dejstva na organizam.

Tribulus terrestris je samonikla jednogodišnja biljka iz porodice dvoliskovaca (Zygophillaceae), stabljika dugih i do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito žutim cvetovima. Raste u suvim predelima Evrope, Azije i Amerike. Tribulus je u narodu poznat pod mnogim imenima, a u našim se krajevima najcešce naziva Babin zub.

Ima vrlo neobične semenke kojima se rasprostranjuje, a zbog njihovog oblika i velike otpornosti ova je biljka prema rečima stručnjaka „stvorena da preživi“. Semenke su izrazito oštre, poseduju vrlo čvrst omotač, a u optimalnim uslovima mogu preživeti i do 20 godina. Neka afrička plemena su koristila semenke Tribulusa kao ubojito oružje. Semenke su umakali u otrov i postavljali na staze kojima se kretao neprijatelj. Zanimljivo je da se u moderno doba ova biljka prenosi kilometrima daleko upravo zahvaljujući tvrdim i otpornim semenkama koje se zabijaju u gume automobila.

U aktivnim komponentama Tribulusa prevladavaju saponinifurostanolskog tipa, a po najnovijim istraživanjima metilprotodioscini metilprototribestin, a ne protodioscin i protogracilin kako se do sada mislilo. Saponini su prirodni spojevi koji se ubrajaju u glikozide. Prilikom otapanja u vodi pene se poput sapuna pa su tako dobili i ime.

Aktivne kHusband and Wifeomponente Tribulus Terrestrisa podsiču hipofizu na pojačano lučenje luteinizirajućeg hormona (LH) što daje signal polnim žlezdama za pojačano lučenje polnih hormona. Kod muškaraca dolazi do povećanog lučenja vlastitog (endogenog) testosterona, a povećana količina testosterona dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanja libida i poboljšanja polne funkcije. Testosteron utiče na rast i deobu zametnih ćelija koje oblažu semene kanaliće i podstiče spermatogenezu.

U tom se smislu koristi kao lek za impotenciju kao i bolesti kardiovaskularnog sistema, čisti krv, za hemoroide, čireve itd.

Kod žena pak dolazi do lučenja estrogena, a ne progesterona što utiče na povećan libido, pomaže kod lečenja neplodnosti i reguliše menstrualne tegobe. Povećanje luteinizirajućeg hormona kod žena podstiče ovulaciju i normalizuje menstrualni ciklus.

Dokazano je da Tribulus Terristris učestvuje u snižavanju nivoa holesterola u krvi, a sa druge strane povećava proizvodnju DHEA i androstendoina. Biljka ima jako antibakterisko dejstvo. Cenjena je među sportistima kojima je potrebna snaga zato što podpomaže nagomilavanje mišićne mase i povećanja snage organizma. To je jedna bezopasna alternativa steroidnim medikamentima.

U mnogim se zemljama proizvode preparati, koji se koriste za smanjenje holesterola i u terapiji arterioskleroze uopste, cerebralnih i krvnih sudova. Aktivne materije iz njega razlažu veze između holesterola i kalcijuma od kojih nastaju plake na krvnim sudovima i kamen u žući i bubregu. Jedan od takvih je bio ruski preparat “Tribosponin” i u vezi s tim je objavljeno i javno publikovano dosta radova tokom 1982. god. U Bugarskoj se istraživanja usmeravaju ne toliko na holesterol koliko na mogućnost za lečenje impotencije. Najpre su sprovođena na prasićima i rezultati su ohrabrujući. U procesu istraživanja je ustanovljeno da furostanoli – saponini iz tribulusa utiču ne samo na libido, već su i jako dobro sredstvo za oporavak i poboljšanje spermatogenezekod muškaraca kao i ovolucijekod žena. Potvrđene su i predpostavke za uspešno korišćenje u kompleksnoj terapiji hipertrofije prostate. Pojavljuju se takođe i preparati u Indiji i Kini.

Tribulus koriste mnogi sportisti, prvenstveno bodi bilderi, a mehanizam delovanja Tribulusa na povećanje mišićne mase sličan je mehanizmu delovanja anaboličkih steroida, ali je manje štetan.
Naime, za razliku od Tribulusa anabolički steroidi (prvenstveno testosteron) svojom povećanom koncentracijom povratne sprege deluju na hipotalumus. Hipotalamus prepoznaje povećanu količinu testosterona te smanjuje izlučivanje GnRH (gonadotropine-oslobađajući hormon), hormona koji deluje na hipofizu. Smanjenjem lučenja GnRH iz hipotalamusa dolazi do smanjenog izlučivanja LH (luteinizirajući hormon) iz hipofize, a samim time dolazi do smanjenje produkcije ličnog testosterona u testisima. Kod dužeg uzimanja anaboličkih steroida može doći do smanjenja funkcije testisa, smanjenja libida i impotencije.

Tribulus terrestris deluje na hipofizu koju podstiče na povećano lučenje LH pa samim time dolazi do povećanog stvaranja ličnog (endogenog) testosterona u testisima. Upravo zbog toga prilikom uzimanja Tribulusa uz povećanje mišicne mase dolazi i do istovremenog povećanja libida i poboljšanja polne funkcije.

Povećana Tribulus_terrestris_(Puncture_Vine_or_Gokharu)_in_Hyderabad_W_IMG_8890količina testosterona deluje na sintezu proteina i na vrlo efikasno povećanje mišićne mase.
Dakle, i anabolicki steroidi i Tribulus dovode do povećanja mišicne mase, ali Tribulus ne remetivrlo važnu fiziološku osovinu HIPOTALAMUS – HIPOFIZA – CILJNI ORGANI (TESTISI) – HIPOTALAMUS.
Naravno, da bi Tribulus delovao potrebno je prilagoditi način prehrane i na ispravan način opteretiti mišiće.
Primarna neplodnost – nemogućnost postizanja trudnoće kod para u plodnom delu života uz redovne nezaštićene polne odnose. Sekundarna neplodnost – nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.
Pretpostavlja se da je 10 % parova u populaciji neplodno, a još dodatnih 10 % ima umanjenu plodnsot.
U normalnom ejakulatu ima približno 400 milona spermatozoida.
(u 1 mL ejakulata ima između 35 i 200 milona spermatozoida, a prosečna količina ejakulata je 3,5 mL)
Za oplodnju je potrebno najmanje 20 milona spermatozoida od kojih je najmanje 50 % pokretno ili 25 % brzo pokretnih, a uz to ih najmanje 40 % mora biti morfološki normalno.
Spermatogoneza se odvija u semenim kanalićima tokom aktivnog polnog života.
Na spermatogenezu najveći uticaj imaju testosteron i FSH (folikulostimulirajuci hormon).
Testosteron deluje na rast i deobu zametnih ćelija koje oblažu semene kanaliće.
Hipofiza otpuštanjem LH utiče na Leydigove ćelije u testisima te ih podstiče na pojačano lučenje testosterona. Ujedno LH deluje na pretvaranje intersticijskih ćelija testisa u Leydigove ćelije.
Tribulus deluje na hipofizu koja pojačano luči LH. Pojačano lučenje LH podstiče Leydigove ćelije na veću produkciju testosterona, a testosteron podstiče spermatogenezu u semenim kanalićima.

Najšešci uzroci ženske neplodnosti su problemi s ovulacijom (izostanak), endometrioza, sindrom policističnih jajnika, neprohodnost jajovoda (upale)…
Promene u jajnicima zavise od dva hormona koja luči hipofiza: LSH i LH.
LH je izuzetno važan za ovulaciju. Dva dana pre ovulacije izrazito se povećava količina LH. Bez dovoljne količine LH nema ovulacije.
Mnogi autori smatraju da je jedan od glavnih uzroka ženske neplodnosti upravo izostanak ovulacije.
Tribulus svojim delovanjem na hipofizu podstiče povećano lučenje LH pa time podstiče ovulaciju.

Kod neplodnosti oba partnera trebaju uzimati Tribulus terrestris tri puta na dan u periodu od

tri meseca.

6 reagovanja na “Tribulus Terrestris – babin zub”

 1. Miki kaže:

  Da li ova biljka pomaze I kod upale testis I spermatocele?

  • Admin1 kaže:

   Nismo sigurni da ova biljka može sama po sebi da pomogne kod tog problema, ali svakako možete pokušati. Mi vam preporučujemo program za takve probleme, za više informacija, javite nam se na mail tinkture@yahoo.com

 2. djole kaže:

  pozdrav zanima me kako da napravim tinkturu od tribulus terrestrisa hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *