jun
22
2015

Kako se jede kokosov orah?

[ File # csp6110028, License # 1325460 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / margo555
Prilikom kupovine odaberite kokose koji su u ruci teški, bez pukotina i bez tragova vlage i budji, a pogotovo s gornje strane kokosa gdje se nalaze tri mala udubljenja. Kokos koji odaberete protresite u ruci kako biste osetili prisutnost kokosovog soka u njegovoj sredini, a ta prisutnost je najbolji dokaz njegove zrelosti.

Kokosov orah je sa spoljne strane presvučen veoma tvrdom korom, te zbog toga dosta ljudi odustane od kupovine jer prosto ne zna kako da ga otvori i pojede.

Da biste pojeli kokos prvo je potrebno da iz njega izvadite kokosovu vodu. To ćete uraditi tako što ćete prvo okrenuti oštriju stranu kokosa na dole, a na obloj strani videćete tri udubljenja, ta udubljenja su mesta na kojima je kokosova kora najmekša, probušićete ta tri mesta, najbolje sa otvaračem za vino i onda okrenuti kokosov orah na cediljku preko neke posude da se iscedi kokosova voda. Tu vodu, iako nije nekog posebnog ukusa popijte jer je veoma zdrava i bogata kalijumom.

Zanimljiv podatak je i da kokosova voda sadrži isti udeo i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.

Zatim, kada ste iscedili svu vodu, vodoravno ga položite na dasku za sečenje, a čekićem ga udarajte po sredini i okrećite dok ne pukne čvrsta opna.

Možete orah umotati u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razleteli okolo. Kada ste prepolovili kokosov orah, uzmite oštar nož i odvojte meso kokosa od njegove opne. Kada odvojite kokosovo meso od kore videćete da je ono sa unutrašnje strane belo, a sa spoljašnje strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.

Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mleko ili kokosovo brašno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *