jun
23
2015

Koje maslinovo ulje da kupim?

Olive-Oil
Sigurno ste se pitali zašto jedna boca maslinovog ulja košta 300 dinara, a druga preko 1500 dinara. To je zato što je prodaja maslinovog ulja unosan biznis. Profit stečen prodajom lažnog maslinovog ulja se može uporediti sa profitom od prodaje kokaina, ali bez rizika – kažu u magazinu New Yorker.

Kada je uočeno da Italija godišnje uveze duplo više maslinovog ulja nego što proizvede maslina, postavilo se pitanje gde završava ovo uveženo maslinovo ulje? Policijska istraga je pokazala da je 4 od 5 boca ma slinovog ulja bilo falsifikovano.

Sa Italijanskim maslinovim uljem se izgleda najviše mulja, ali ni u drugim zemljama nije znatno bolja situacija. Tako je jedna Australijska studija pokazala da je 50% ekstra devičanskih maslinovih ulja na njihovom tržištu samo ekstra prevara. Slično se pokazalo i u Kaliforniji, Velikoj Britaniji…

Takva studija nije sprovedena kod nas, a verovatno i neće u skorije vreme, tako da vam ostaje da sami procenite koje maslinovo ulje da kupite.

Vrste maslinovog ulja

Pod jestivim maslinovim uljem, u smislu našeg Pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno iz ploda masline tehnološkim postupkom koji isključuje korišćenje rastvarača i reesterifikacionih procesa, kao i mešanje s uljima d
rugih vrsta.
 Jestivo maslinovo ulje stavlja se u promet kao:

1) devičansko (virgine) maslinovo ulje (sa oznakom vrste);

2) rafinisano maslinovo ulje;

3) maslinovo ulje.

Olive-Oil-Olives-4Pod devičanskim (virgine) maslinovim uljem, podrazumeva se ulje dobijeno iz ploda masline isključivo mehaničkim ili drugim fizičkim postupkom, pod uslovima, koji ne dovode do promena u tom ulju i koje nije bilo podvrgnuto nikakvom drugom tretmanu sem pranja, mlevenja, dekantacije, centrifugiranja i filtriranja.

Pod rafinisanim maslinovim uljem, podrazumeva se ulje dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgine) maslinovog ulja lampante koji ne dovode do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida.

Pod maslinovim uljem, podrazumeva se ulje dobijeno mešanjem rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog (virgine) maslinovog ulja.

Zavisno od kvalitetadevičansko (virgine) maslinovo ulje stavlja se u promet kao:

1) devičansko maslinovo ulje – ekstra virgine;

2) devičansko maslinovo ulje – virgine;

3) devičansko maslinovo ulje – obično virgine.

Pod devičanskim (virgine) maslinovim uljem – ekstra virgine, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i specifičnog mirisa koje sadrži najviše 1,0% slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Pod devičanskim maslinovim uljem – virgine, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i specifičnog mirisa koje sadrži najviše 2,0% slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Pod devičanskim maslinovim uljem – obično virgine, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i mirisa koje sadrži najviše 3,3% slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Postoji još i ulje komine masline. Da skratimo priču, ulje komine masline nije maslinovo ulje.

Koja vrsta maslinovog ulja je najbolja?

Najbolje je ekstra devičansko maslinovo ulje. Ovo ulje se cedi u toku prvog dana od branja maslina. Zato je ovo ulje najzdravije – nije podvrgnuto rafinaciji niti drugim hemijskim postupcima, jer nema potrebe za tim – jednostavno 24 sata nisu dovoljna da dodje do bilo kakvih hemijskih reakcija (poput oksidacije) koje narušavaju kvalitet. Ovo ulje je najskuplje i teško da je pravo ekstra devičansko ukoliko je jeftinije od 700 din/L.

Visoolivdeoilka cena ne znači nužno kvalitet, ali niska cena garantuje nekvalitet. Pogledajte na boci sadržaj mononezasićenih masnih kiselina – što ih je više, to je bi ulje trebalo da bude

Što se tiče senzorne analize, ekstra devičansko maslinovo ulje ne treba da bude suviše blago, ali ni previše jako ili oporo, mora imati karakterističan miris i ukus na masline. Boja ulja nije toliko važna, jer mahom zavisi od sorte i zrelosti. Zelena ulja imaju prijatno gorkastu notu, a žuća blažu, puterastu notu. Odaberite ono koje najviše odgovara vašem ukusu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *