jul
07
2015

Gajite đumbir u vašoj kući!

ginger
Koliko je đumbir zdrav i koliko ga rado doktori preporučuju odavno nam je poznato, ali kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće uči nas blogerka Kristina.

Na blogu „Zemlja snova“ osim što možemo upoznati deo Amerike iz ugla jedne mlade devojke Kristine koja se iz grada Portlanda preselila u unutrašnjost Oregona, možemo naći i zanimljive tutorijale, a jedan od njih će zainteresovati i mnoge baštovane.

„Zasadite đumbir kod kuće!“, naziv je blog posta u kome Kristina detaljno objašnjava kako da posadite koren đumbira u saksiju i redovno zalivate dok ne dobijete plod za upotrebu.

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni koren đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati „ruku“ sa što više „prstiju“. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više delova.

Sadfilesnja je laka: stavite u saksiju jedan „prst“ đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpateđumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspe. Zalivajte često. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu.

Kristina savetuje da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabereti mesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinete o svojoj biljci po Kristininim savetima, zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 meseci pre nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *