sep
08
2015

Ove kućne biljke čiste vazduh od plesni i otrova za kratko vreme

healthy-homes.67134035_std
Svemirska agencija NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve. Izdvojili su 6 kućnih saveznika. Ove kućne biljke čiste vazduh od plesni i otrova za samo 6 sati. Nabavite nekoliko biljaka sa liste i udišite čistiji vazduh. Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju vazduh od, na primer, raznih građevinskih materijala, boja, prašine … To nisu samo „babske priče“ – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve od drugih, piše Health ektremist.
Top 6 biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloja – ona je odlična za podizanje nivoa kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da efikasno apsorbuje formaldehid, ugljen dioksid i ugljen monoksid. Jedna aloja postiže što devet bioloških pročišćivača vazduha.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophitum comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka efikasno će “ispeglati” prostor od 200 kvadratnih metara.

3. Bršljan (Hedera Helik) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphillum „Mauna Loa“) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

5. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata „Laurentiu“) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) – osobito je efikasna u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne trebaju puno svetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtevne. Ali, pripazite da li imate malu decu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15-18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Znači, za 80 „kvadrata“ dovoljno je 3-4 komada. Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

3 reagovanja na “Ove kućne biljke čiste vazduh od plesni i otrova za kratko vreme”

  1. Slavica kaže:

    Odlične informacije…obavezno ću staviti obe biljke u stan.

  2. Odlicna informacija…
    Cim sam procitao clanak otisao sam i uzeo Aloe veru iz baste posadio je i stavio u sobu. I sutra idem da preuzmem svekrin jezik.

    Samo napred, odlican sadrzaj.

  3. Piroska kaže:

    divno, hvala na informacijama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *