dec
19
2015

Budite ranoranioc

ranoranioc1

Ranoranioci su preduzimljiviji – prof. biologije sa Harvarda Kristofer Randler otkrio je da osobe koje rano rane bolje napreduju na poslu zahvaljujući svojoj preduzimljivosti.Ranoranioci su srećniji – istraživanje Univerziteta Toronto rađeno na više od 700 odraslih osoba otkrilo je da su oni koji se prirodno bude oko 7 sati ujutro za 19-25% srećniji, živahiji, vedriji i budniji. Ranoranioci su budniji i pažljiviji na jutarnjim sastancima, posebno oko 9 ujutro, otkrili su naučnici sa Unverziteta Alberta.

Zašto su ranoranioci uvek u prednosti?

Ranoranioci su omiljeniji kod šefova od onih koji kasne na posao, pa makar ovi drugi ostajali puno duže ili radili bolje.

Šef vas ne voli, a kolegu jednostavno obožava? Ako vam nije jasno zašto je tako, razmislite malo ko od vas dvojice dolazi ranije na posao. Istraživanja su pokazala da su šefovima draži oni koji na posao dolaze ranije od ostalih, bez obzira na njihov radni učinak.

ranoranioc2Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da su šefovi u najvećem broju slučajeva jutarnji tipovi ljudi, pa su im oni koji na posao dolaze pre početka radnog vremena draži jer ih smatraju savesnijim radnicima.

Istraživanje je sprovedeno u nekoliko zemalja, a šefovi su redom ocenjivali kvalitet zaposlenih na temelju vremena njihovog dolaska na posao. Oni koji su kasnije dolazili mogli su ostajati duže i raditi bolje, ali svejedno su dobijali lošije ocene.

No, ovo je tek jedno u nizu istraživanja koja su dala jednake rezultate. U drugom su zaposlene koji su kasnije dolazili na posao smatrali manje savesnima, takođe bez obzira na njihov radni učinak, uz to su redovno ocenjivani kao manje disciplinirani i marljivi, a pokazalo se da je sve to uticalo na njihov poslovni uspeh.

Da se tako odgajaju nove generacije pokazalo je istraživanje u kojem je studenti trebalo da budu fiktivni šefovi kojima su na uvid dati podaci o radnom učinku zaposlenih fiktivne fabrike, i uvek su bolje ocene dobivali ranoranioci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *