feb
09
2016

Kako se vaše telo samo obnovi za manje od godinu dana!

telo1

Tokom sledećih godinu dana, 95% ćelija u vašem telu će umreti i biti zamenjene. U samo 365 dana, vaše telo se obnavlja u nešto bolje (ili lošije), zavisno  o tome koliko dobro  se odnosite prema njemu.

To takođe pokazuje da ste ono što jedete,i da gotovo svaka ćelija vašeg tela na kraju umre i  bude zamenjena novim ćelijama iz hrane s kojom ih snabdevate tj.hranite. Svaki novi dan je nova prilika da izgradite i stvorite svoje novo zdravo  telo, pa zašto ne biste počeli danas?

Mogli biste ponovo  izgraditi svoje telo na prerađenoj junk hrani,tortama,pitama, kolačima,na zamrznutim gotovim večerama ili upakovanoj hrani…ili…biste mogli ponovo izgraditi svoje telo sa svežim  voćem i povrćem,orašastim plodovima semenkama,raznim više nego zdravim mahunarakama i integralnim žitaricama. Ako stvarno i ozbiljno želite da se osećate najbolje moguće,odlučili biste se za ovo drugu varijantu i snabdeli svoj organizam sa onim što mu je stvarno potrebno umesto sa namirnicama koje uopšte  ne ishranjuju i ne neguju vaše telo.

Takođe je važno napomenuti da će sveže voće i povrće poboljšati regeneraciju ćelija i snabdeti  telo s potrebnim korisnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, sa svim onim što nam omogućuje da živimo sretnije,kvalitetnije i duže živote.

Evo koliko je potrebno vremena različitim organima i ćelijama da se regenerišu:

telo

MOZAK – GODINU DANA

Moždane ćelije obično traju ceo život,usled procesa koji se naziva neurogeneza, koji je očitan i zabeležen u  tri područja moždane kore, pri čemu se nove nerve moždane ćelije (neuroni) stvaraju. Skoro čitav vek su naučnici verovali da se ljudski mozak ne regeneriše i  ne  dodaje nove neurone nakon njihovog sazrevanja. Ipak u poslednjih nekoliko godina,naučnici polako otkrivaju i shvataju, da se neuroni ustvari regenerišu,a da se novi neuroni dodaju postojećim nakon njihovog dospevanja tj. sazrevanja.

JETRA – 6 NEDELJA

Naša jetra obavlja jedan proces neverovatno dobro – samu sebe regeneriše i obnavlja. U stvari jetra ima najveću stopu regeneracije u odnosu na bilo koji drugi organ u našem organizmu. Ukoliko se komad jetre odstrani, ona će vrlo brzo zarasti i ponovo narasti do njene prvobitne normalne veličine,a ne preko toga. Za samo šest nedelja jetra kompletno obnovi  i regeneriše samu sebe! To i ne čudi uzimajući u obzir koliko otrova obradi i procesuira tokom našeg života.Da jetra ne regeneriše samu sebe svakih 6 nedelja,verovatno ne bi poživeli nešto preterano dugo vremena.

DNK – 2 MESECA

Uz neprestano bombardovanje našeg tela slobodnim radikalima,naša DNK trpi značajna oštećenja. Srećom po nas,naša DNK-a ima mogućnost da samu sebe obnovi i popravi za malo više od 2 meseca. Jedući raznovrsnu hranu bogatu antioksidantima kao što su brokoli, bobice itd.. pomoći ćemo i unaprediti regeneraciju naše DNK-a ( zajedno sa enzimski bogatom sirovom hranom ,i biljkom maca ,za koje je utvrđeno da unapređuju i potpomažu DNK sa svojim visokom regenrativnom aktivnošću).

SLUZNICA ŽELUCA – 5 DANA

Sluznica želuca se može izlečiti,samo ako joj damo šansu,najbolje ne uzimati nikakvu vrstu sintetičkih veštačkih lekova na recept. Potrebno je samo 5 dana da se epitelne ćelije sluznice želuca potpuno regenerišu.Ovo preterano ni ne čudi s obzirom na njihovu napornu aktivnost rastvaranja i varenja hrane.Prosečna starost ćelija iz središnjeg dela želuca je 16 godina.

KOŽA – 1 MESEC

Površinski sloj naše kože ( epidermus) se obnavlja i reciklira svake 2-4 nedelje (oko mesec dana).Koža je jedan od najvažnijih regenerativnih delova našeg tela,na našu sreću ,s obzirom na to koliko je izložena raznim spoljašnjim faktorima svaki dan. Sposobnost kože da se zaceli (čak i u sled ozbiljnih oštećenja) proiziliazi usled  matičnih ćelija koje su prisutne u dermusu kože,kao i ćelijama koje su prisutne u bazalnom sloju i epidrmusu,koje pomažu u stvaranju novog tkiva.

KRV – 4 MESECA

Crvene krvne ćelije (eritrociti) žive oko 4 meseca,dok su bela krvna zrnca (leukociti) živi u proseku više od jedne godine.Telo konstantno stvara novu krv,naročito kod žena koje imaju menstruaciju jednom mesečno (ili one koje su prošle teže povrede ili su davale krv).Dok se kreću kroz naš sistem za cirkulaciju,crvena krvna zrnca postaju stara i istrošena,odbacuju se u jetru,gde će biti lišena gvožđa koje će se koristititi za zdrave crvene krvne ćelije,pre nego što se stara crvena krvna zrnca ne unište u slezini.

KOSTI – 3 MESECA

Vaše telo regeneriše ćelije kostiju za nešto manje od 3 meseca ! Celi ljudski kostur,smatra se da će biti zamenjem svakih deset godina kod odraslih osoba.Vaše kosti se u stvari konstantno menjaju.Ćelije kostiju osteoklasti ruše i uništavaju stare kosti,tako da ćelije osteoblasti mogu da ih zamene sa novim koštanim tkivom (koštana pregradnja,preoblikovanje).Ova konstantna koštana pregradnja zamenjuje staro koštano tkivo sa novim tkivom u peridu od 2-3 meseca. Ovo se takođe odnosi na vreme koje je najčešće potrebno da se polomljena kost sama obnovi i popravi.

PLUĆA – 2-3 NEDELJE

Plućne ćelije se takođe konstantno obnavljaju,iz više nego bitnog razloga.Budući da pluća konstantno prihvataju i pročišćavaju  zagađenja,hemikalije i razne druge supstance koje se nalaze u vazduhu ona zahtevaju brzu ćelijsku stopu razmene. Plućne alveole (gde se vrši razmena kiseonika i gasova) imaju neprekidnu regeneraciju koja traje više od godinu dana.Međutim ćelije na površini pluća se obnavljaju svake 2 do 3 nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *