apr
01
2016

Roditelj – prijatelj i nadzorni organ

roditelj

Nije lako biti idealan roditelj, i niko ga ne zamišlja kao nekoga ko detetu, pošto nije uradilo domaće zadatke, isključuje kompjuter i ne dozvoljava da izađe napolje, iako je vreme lepo. Idealan roditelj nije ni trener koji prati harmonični razvoj sportiste i pomaže mu u postizanju najboljih rezultata.

Postoje dve dimenzije roditeljske ljubavi koje se uzajamno dopunjuju: sa jedne strane je drugarstvo, zajednički trenuci, razgovori, igre, proslave, odmor, a sa druge nadzor. Napravićemo grešku, ako istovremeno obavljamo obe uloge, ili ako izgubimo ravnotežu između kontrole i drugarstva, što će najčešće naškoditi prijateljskom odnosu.

Dok su deca mala, zajednički trenuci su spontani, ali druženje sa starijom decom zahteva više truda. Na kraju se dešava da roditelj ne nalazi zajednički jezik sa svojim adolescentom.

Stvari se obično iskomplikuju kada roditelji sa decom provode dosta vremena, pronađu zajednički jezik, a onda sve pokvare zapitkivanjem o školi ili pedagoškim navođenjima. Pošto se dete oseća kao da je na svakom koraku predmet osude, ono počinje da izbegava kontakt sa roditeljima. Nikad nije sigurno da li će roditelj upravo usred najbolje zabave početi sa ispitivanjem i pridikama.

Zbog toga je veoma korisno da odredimo dan u sedmici, na primer nedelju, kada nećemo pričati o školi i obavezama. Trebalo bi da detetu ostavimo malo prostora u kome neće biti mesta za kazne, pridike i kontrolisanje. Trebalo bi da se pobrinemo da imamo miran ručak, kada nećemo govoriti o obavezama. Posle podne se možemo provozati biciklom, i ni tada nećemo kritikovati decu za njihove stavove – ukratko, potrudimo se da nam ovakvi zajednički trenuci budu prijatni i dragoceni. Ako se za to ne pobrinemo, rizikovaćemo da zapadnemo u međusobno nerazumevanje i da „karike“ popuste. Dete će se udaljiti i možda se više nikada nećemo zbližiti.

Ne smemo da odustanemo od prijateljskog pristupa ni u situaciji kada nas je ponašanje našeg deteta povredilo. Naprotiv, upravo tada treba da se zbližimo i popravimo poremećen odnos. Ako je naš odnos sa detetom ograničen samo pravilima deca će izgubiti pravu sliku o ljubavi.

Oni će otići od kuće i pre nego što mislimo. Kakvi će biti njihovi utisci? Da li će se sećati zajedničkih lepih trenutaka i roditelja punih razumevanja i ljubavi? Pravim vrednostima i poštovanju možete ih učiti svojim primerom. Poštujte njihove stavove i pokazujte im bezrezervnu ljubav i oni će vam uzvratiti trostruko i odrasti u zrele i čvrste ličnosti.

Neka vaša ljubav bude blaga, ali ujedno i jaka, autoritativna a istovremeno neograničena i bezuslovna.

Monika i Martin Gajdov

Porodično okupljanje za stolom pozitivno utiče na vaše zdravlje

Rezultati nekoliko studija pokazuju da zajednički obroci, koji za stolom okupljaju sve članove porodice, povećavaju i prosečnu potrošnju voća i povrća, što bi značilo i veći unos hranljivih sastojaka i vlakana. Studije istovremeno pokazuju i da takve porodice manje konzumiraju prženu hranu i zaslađene sokove.

Preporučuje se povratak tradicionalnim porodičnim navikama i vrednostima. Vreme koje provodite sa porodicom je neprocenjivo.

University of Florida

Opasnost za decu od interneta i video igrica

Današnja deca odrastaju u kulturi prezasićenoj internetom, video igricama, igranjem hazardnih igara i pornografijom. Danas nam je na raspolaganju dovoljno literature koja, nakon sprovedenih istraživanja, ukazuje na opasnosti koje proizilaze iz gore navedenog.

Nedavne studije su istraživale uticaj ovih medija na decu uzrasta od 10–14 godina. Deca koja su često igrala igrice sa pucnjavom, ispoljavala su agresivnost i delikvenciju. Igranje igrica u kojima se dete poistovećuje sa fiktivnim likom, npr. ratni heroj ili zločinac, bilo je povezano sa ankcioznošću i izolacijom.

Ove studije pokazale su takođe da dobra komunikacija između roditelja i deteta može biti veoma efikasno sredstvo za smanjenje negativnih posledica korišćenja interneta. Poruka je jasna – roditelji bi trebalo da znaju šta njihova deca rade na internetu, kakve igrice igraju i da o tome sa njima razgovaraju. Ipak, neke igre i aktivnosti bi deci trebalo i zabraniti..

www.positivechoices.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *