maj
11
2016

Najčešće greške koje pravite prilikom pranja kose

kosa

Kako obično svi ljudi imaju naviku da ponavljaju ustaljene metode gotovo svih aktivnosti, pa tako u ovom slučaju i pranje kose, stručnjaci su napravili detaljnu analizu pristupa i svih pokreta koji se obično izvode, te su složili listu najvećih grešaka koje uništavaju kosu tokom samog njenog pranja.

1. Pranje kose sa premalo vode

Stručnjaci se slažu u jednom, a to je da za pranje kose treba koristiti minimalnu količinu šampona kojom je moguće oprati, a da se istovremeno koristi malo veća količina vode, koja ima niz funkcija. Osnovna je potpuno ispiranje šampona, dok se druga odnosi na natapanje same kose pre šamponiranja, što omogućava šamponu da dovoljno peni, pa se ne mora staviti na kosu u količinama većim od potrebne.

2. Nanošenje šampona uvek na isto mesto

Kada se uvek na isto mesto na temenu nanosi najveća količina šampona, upravo taj deo se najviše isušuje. Savet je da se šampon nanese na dlanove, protrlja kako bi se stvorila pena, pa tek onda nanese na kosu.

3. Prejako trljanje kose

Jedan od problema jeste prežustro trljanje kose i vlasišta šamponom, a pravi način bi bio tek da se teme lagano masira vrhovima prstiju, što je način izbegavanja oštećivanja kose.

4. Vernost uvek istom šamponu

Kozmetički hemičari preporučuju menjanje sredstava za pranje kose svakih nekoliko meseci, kako bi se sačuvalo zdravlje kose i vlasišta,i da kosu treba prati najčešće svaki drugi dan.Naravno najbolji je prirodni šampon za kosu na bazi ceđi.

 5. Prevelika toplota vode

Prevruća voda u dodiru s temenom, rezultira mnogo većim nivoom isušivanja nego što je to slučaj s mlakom vodom. Istovremeno, vruća voda deluje razarajuće i na boju kose, pa ukoliko se želi produžiti vek nijanse ofarbane kose, sniženje temperature vode je prvi korak koji treba napraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *