jan
23
2017

Glavobolja od žeđi

gl

 

Čak i blaga dehidratacija može da promeni raspoloženje, nivo energije i sposobnost razmišljanja, pokazala je studija sprovedena na američkom Univerzitetu Konektikat.

U istraživanju je učestvovalo 10.000 ljudi i otkriveno je da kod mladih žena blaga dehidratacija uzrokuje glavobolje, umor i teškoće pri koncentraciji. Kod mlađih muškaraca otkrivene su teškoće u nekim mentalnim zadacima, posebno u području pamćenja.

Blaga dehidratacija, gubitak oko 1,5 posto normalnog volumena vode u telu, koja se dešava usled uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti može narušiti balans u našem organizmu, posebno kod žena. Najčešći problem koji se javlja je nastanak migrene.

Veoma je važno da shvatimo ozbiljno preporuku da ne zaboravljamo da pijemo vodu!
Osećaj žeđi se javlja tek kad dehidriramo do jedan ili dva posto, a već pri 1,5 % gubitka vode, dehidratacija utiče na mozak i stanje tela. Po rezultatima ovog istraživanja, dehidratacija pogađa sve ljude pa je podjednako važno za sve da piju dovoljno vode – i za one koji ceo dan sede za računarom, kao i sportisti, koji se izlažu intenzivnim fizičkim naporima.
Važno:
Gazirani napici, kafa, alkohol i slične tečnosti nisu zamena za vodu; naprotiv, one još više dehidriraju telo jer deluju diuretički. U principu, ništa ne može da zemani čistu vodu, jer je ona potrebna telu kao univerzalni rastvarač (bez već rastvorenih supstanci u njoj).
Koliko je vode dnevno potrebno popiti? Preporuke variraju, ali prosek je 2l  tokom čitavog dana.Jedna od stvari koja može doprineti zdravlju je da započnete dan sa dve čaše čiste, mlake vode. To će pomoći peristaltiku creva, olakšati izbacivanje otpadnih materija putem urina i “probuditi” organizam na zdraviji način od štetne i toksične jutarnje kafe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *