jan
24
2017

Video-igre i agresija

igre1

Istraživanje Državnog univerziteta Ajove pokazalo je da se deca koja često igraju video-igrice kasnije ponašaju agresivnije.

Ona uče obrasce mišljenja koje će zadržati i kad odrastu i koji će uticati na njihovo ponašanje – naime, počeće da misle i ponašaju se agresivnije. Ovo delovanje video-igara na decu je nezavisno od godina, pola i kulture. Istraživači kažu da je učenje igranja video-igara isto kao i učenje matematike ili sviranja klavira. Nažalost, deca koja se uče na video-igrama s vremeno počinju da se ponašaju agresivnije. „Ako nešto stalno iznova ponavljate, to znanje vam ostaje u glavi. Činjenica da niste dugo svirali klavir ne znači da ne možete da sednete i odsvirate nešto. Isto je i sa nasilnim igrama – vežbate da primećujete neprijatelje, vežbate mišljenje koje vodi agresivnom odgovoru na provokaciju, i vežbate da budete neosetljivi na posledice nasilja – prokomentarisao je ovo jedan od istraživača, prof. Đentile.

Istraživači su utvrdili da tokom vremena deca počinju da misle agresivnije. A kad ih nešto isprovocira kod kuće, u školi ili u drugim situacijama, deca će reagovati u velikoj meri kao što to čine kad igraju neku agresivnu video-igru.

“Nasilne video-igre uobličavaju fizičku agresivnost”, prokomentarisao je prof. psihologije i direktor Centra za proučavanja nasilja u Ajovi, prof. Krejg Andersoin. Ove igre takođe nagrađuju igrače kada primećuju neprijateljske namere i kada koriste agresivno ponašanje da rešavaju konflikte. Vežbanje takvog agresivnog mišljenja u tim igrama poboljšava sposobnost igrača da razmišljaju agresivno. Zauzvrat, ta navika da agresivno razmišljaju povećava njihovu agresivnot u životu”.

Rezultati istraživanja su objavljeni u uglednom časopisu JAMA, Pediatrics.Iz praktične perspektive, možemo da se upitamo: da li želimo da naša deca budu agresivnija? Ako je odgovor “ne”, onda ne treba ni da ih ohrabrujemo da igraju video-igre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *