feb
20
2017

Kako lakše preći na presnu hranu?

presna hrana5

Za mnoge je topao obrok deo svakodnevnog rituala i toliko su navikli na to da ne bi mogle da izdrže da duže od dva-tri dana budu bez kuvane/pržene hrane. Evo nekoliko „trikova“ koji će nam pomoći da presnu ishranu učinimo primamljivijom…
Postavlja se pitanje: „Da li je ishrana presnom hranom efikasna da se prirodno detoksikuje telo?“ Da li se može prestati odjednom i naprasno preobraziti telo iz jedne zaprljane i zatrovane mašinerije u visokoefikasnu mašinu? Zdrava ishrana je manje način kuvanja, a više način da se ispravno jede, da bi se kvalitetnije živelo.

Kako da se presna hrana učini uzbudljivom i privlačnom

Mariniranje: ako želite da postignete ukuse koji će vas vas smesta privući, isecite presno povrće/voće na tanke kriške i potopite u mešavinu svog omiljenog ulja ili začina (npr. maslinovog ulja i bosiljka, majorana, origana, bibera i sl). Dodatak soka od limuna omogućiće da povrće omekša i pomoći mu da upije ulje ili začine.
Ceđenje sokova i miksanje: Kupite neki kvalitetan sokovnik, ili blender, i izmiksajte u njemu voće i povrće koje najviše volite. Dobićete izuzetno kvalitetnu mešavinu za početak dana ili doručak.
Sušenje ispod temperature od 50o C: Ako žudite za hrskavošću hleba, cerealija ili čipsa, sušenje je sjajno. Dehidratori koje možete kupiti, ili jednostavno sušenje na suncu, mogu da osuše voće/povrće ostavljajući netaknute enzime. Možete samo da napravite čips od krompira, krušaka, jabuka, banana….
Potapanje i klijanje: Potapanje u vodu žitarica ili orašastih plodova, ostavljajući ih da odstoje, čini ih lakšim za varenje; a klijanje semenki daje vam visokokvalitetnu hranu!

Šta podstiče prirodnu detoksikaciju
Sirovi orašasti plodovi obezbeđuju zdrave masnoće ed esencijalnog značaja za telo i snižavaju „loš“ holesterol u krvi. Ukoliko se termički obrađuju iznad 76oC, orašasti plodovi počinju da imaju upravo suprotno dejstvo i da doprinose formiranju naslaga u krvnim sudovima.

Svež beli luk sadrži alicin, hemikaliju koja ima antimikrobno dejstvo i štiti DNK. Ali, samo minut kuvanja potpuno deaktivira taj enzim. Iako mu možda miris nije najprijatniji, beli luk je neuporedivo zdraviji presan.
Sveži sokovi, bilo voćni, bilo od povrća, bilo mešavina, koje možete da sami napravite uz pomoć dobrog blendera ili sokovnika kod kuće, daleko su zdraviji od bilo kakvog voćnog soka koji biste mogli da kupite u prodavnici. Uglavnom su oni pasterizovani, po pravilu im se dodaje ili šećer ili kukuruzni sirup, a ponekad i veštačke boje.
Termički neobrađena so – kuhinjska so je po pravilu zagrevana na visokim temperaturama, tretirana hemikalijama a potom i izbeljivana. Ukoliko možete da nabavite nerafinisanu morsku so, odlično, a tzv. himalajska so je verovatno najbolja koja se može naći na tržištu.

NAPOMENA:
Ipak, moramo da imamo u vidu da nije ni sva presna hrana podjednako zdrava. Naročito u razvijenim zemljama u kojima je poljoprivredna proizvodnja masovna i ekstenzivna, samo tlo je gotovo potpuno ispražnjeno od hranljivih sastojaka, a sadrži velike količine pesticida, herbicida, insekticida, hemikalija dospelih u tlo iz fabrika (putem vazduha i vode) i sl. U tom slučaju, ma koliko da jedete svog omiljenog voća i povrća, ako ono dolazi sa hemijski zagađenog siromašnog zemljišta, te biljke ne mogu da apsorbuju hranljive sastojke pa ih nećete dobiti ni vi. Kod nas, srećom, situacija nije još takva, ali je u svakom slučaju bolje odlučiti se za organski gajene namirnice, ili bar za neprskano, ako do njih možemo da dođemo.

Izvori

http://www.myhealthyoc.com

http://www.radiantrawsuperfoods.com/

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Monsanto

http://www.naturalnews.com/034666_longevity_aging_prevention.html

http://bestmeal.info/monsanto/company-history.shtml/

The Top 12 Best Places in the World for Raw Foodists: Raw Friendly Spots!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *