apr
18
2017

Imela regulator organizma

Imela raste kao zimzeleni grm koji se pomocu sitnih korena širi po listopadnom drvecu, jelama, borovima i vockama. Njezine sisaljke prodiru u drvo odakle sišu hranjive sokove, iako je zahvaljujuci vlastitom hlorofilu i suncevoj svjetlosti i sama sposobna da se prehranjuje. Stabiljka je drvenasta, žutozelene boje, a takva ostaje i tokom zime. Iz stabiljke izlaze žuckasti cvetovi. Ova velicanstvena lekovita biljka cveta na samom pocetku proleca, a plodovi sazrevaju u zimu ili pocetkom sledece godine. Plod je nezna i prozirna, loptasta bobica, obavijena cvrstom opnom koja obuhvata sluzavu, lepljivu masu i jednu do tri svetlozelenkaste semenke.

Malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko lekovitih svojstava i simbolickih znacenja kao imeli. Stari Germani i Gali slavili su je kao svetu biljku. Hipokrat i Plinije smatrali su je delotvornim lekom protiv vrtoglavice, tumora i padavice. U srednjem veku Sv. Hildegarda preporucivala je imelu protiv srcanih bolesti.

Imela sadrži zelenu smolu, etericno ulje, masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr.

Lekovita svojstva imele

Strucno pripremljena u malim potencijama, najdragoceniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremecaja i drugim recima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lek protiv glavobolja, vrtoglavica, grceva, teskobe, srcanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slicno. Imela ima diureticko delovanje, pospešuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slucajevima zadržavanja mokrace, reume, mokracnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, histerije, hronicnih grceva, astme, spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja.

Osim toga, delotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimaktericnih tegoba, cisti krv, podstice rad gušterace, pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Imela se nekada davno koristila u lecenju tumora a u današnje vreme upotrebljava se kao lek koji štiti od raka i deluje antikancerogeno. U svakom slucaju imela prociscava organizam i pomaže da se borimo protiv raznih bolesti.

Ne preporucuje se vlastita priprema imele za lek, jer je ona u prevelikim kolicinama otrovna. Narocito su opasne njezine bobice.

Zvanicna medicina smatra imelu otrovnom ili bar skodljivom biljkom. Narodna medicina, medjutim, ne preza da upotrebi bobice imele, na razlicite nacine pripremljene. Štavise, prica se da poneku sirovu bobicu imele naš narod daje cak i deci za jacanje.

Ono što je u potpunosti provereno, jeste njena delotvornost kod problema sa krvnim pritiskom. Korišcenjem biljnih ekstrakata s imelom za snižavanje krvnog pritiska na prirodan nacin cete postici željene efekte.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *