sep
22
2013

Hleb od prekrupe

1

Sirovu biljnu hranu je najćešće dovoljno samo ubrati i konzumirati. Nekada možemo koristiti nož i običnu drvenu dasku za rezanje, a ako želimo da još više eksperimentišemo možemo koristiti mehanička pomagala koja možemo koristiti u svakom prirodnom ambijentu. To su najčešće mlin za orahe, mlin za žitarice, mlin za mak, mlin za kafu, ručni blender (npr. multimiks), avan, rende, mašina za mlevenje mesa i dr.

Pripremanje hleba od sirovih žitarica je od vitalnog i krucijalnog znacaja za nase celokupno zdravlje posto su žitarice najvažniji deo ishrane koje možemo da konzumiramo bez ikakvih dodataka i da skoro u potpunosti zadovoljimo potrebe za energijom i hranljivim sastojcima.Naravno da je jos zdravija i samim tim najzdravija i najpreporucljivija varijanta da se zitarice pripremaju tako sto se potapaju u vodi prekko noci ,da bi omeksale i bile spremne za konzumiranje u raznim  nadasve ukusnim kombinacijama  sa vocem , povrcem i orasastim plodovima,pritom treba voditi racuna da se ne mesaju voce i povrce u okviru istog obroka,jer tom prilikom dolazi do nezeljenih hemijskih reakcija,razlicitih vremenskih perioda potrebnih za  odvijanje procesa varenja i prerade hrane itd itd…

Hleb od prekrupe-zitaricu po izboru krupno samleti u ručnom mlinu da bi se dobila prekrupa. Prekrupu pokvasiti vodom samo toliko da bi se povezala i dobilo grubo testo. To testo veoma tanko razvući (da bude debljine par milimetara), i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u prekrupu se može dodati so, med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.

Takodje na istoj osnovi zdravog presnog pripremanja i spravljanja obroka moze da se napravi i hleb ob brasna- zitaricu po izboru sitno samleti u ručnom mlinu da bi se dobilo brašno. Brašno zamesiti sa vodom,dodati malo soli (ISKLJUCIVO MORSKA PO MOGUCSTVU NERAFINISANA), a onda veoma tanko razvući i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u brašno se može  dodati med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *