okt
02
2013

Sok od celera – čudo od napitka

Celerov-sok

Sok stabljike celera pun je hranjivih sastojaka pa spada među najzdravije napitke koje biste mogli uneti u vaše telo. Zbog toga što je vrlo alkalan, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve leči u kombinaciji sa zdravim životnim navikama.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga telo može bolje iskoristiti i istovremeno održati hidratiziranost ćelija.

Protiv raka
Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želuca.

Snižava holesterol
Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Univerziteta u Čikagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Dobar za probavu
Posebni hranjivi sastojci iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim lakasativima.

Diuretik
Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi telo od viška tečnosti.

Protivupalno delovanje
Poliacetilen u celeru je neverojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije nauke pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak
Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom nedelju dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila.

Nesanica
Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenje
Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, ali pri tom ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenca
Celerov sok je neverojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrava seksualna želja
Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, no istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim preparatima. Celer balansira sistem.

Kako napraviti sok
Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer se može slobodno mešati s drugim voćnim i povćnim sokovima, npr sokom šargarepe, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smese sokova od šargarepe, cvekle i celera u odnosu 8:3:5, mrkve, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i mrkve, celera i rotkve u odnosu 8:5:3.

Osveženje za svaki deo našeg tela (recept)
Još jedno piće izuzetno bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži blagotvorne sastojke za svaki deo našeg tela.
Količine navedene u receptu ne morate strogo slediti (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neće naškoditi. Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvek mu volumen možete pojačati tako što ćete dodati malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.
Sastojci:
– 2 šake spanaća (dobar za mozak)
– pola krastavca (hidratizira, čisti telo i umiruje)
– 1/4 stabla celera (dobar za kosti)
– 1 grančica peršuna (dobar za cirkulaciju i srce)
– 4 lista sveže mente (odličnog ukusa, a umiruje i opušta)
– 3 šargarepe (dobra za kožu, oči)
– 2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k’o jabuka, dobra za sve)
– 1/4 narandže (dobra za metabolizam)
– 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
– 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježeva, štiti od virusa)
– 150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)
– đumbir, koren, veličine palca, naseckan (dobar za celo telo)

IZVOROdabrala Kristina –  saradnica Tinktura Dr Šulca. 

Kategorije: Recepti Zdrava Ishrana Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *