okt
15
2013

Kako deluju vitamini?

vitamini-i-minerali 1

Pregled najvaznijih vitamina i njihov znacaj za pravilno funkcionisanje naseg organizma….

Vitamin A (retinol):Ima presudnu i naznacajniju ulogu u jacanju naseg odbrambenog i imunoloskog sistema.Poboljšava vid. Ako je prirodnog porekla, neće naškoditi ni ako ga uzmemo u prevelikim količinama.Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože. Ovaj vitamin deluje na  poboljšanje vida, kod noćnog slepila, staračke makularne degeneracije, glaukoma, katarakte, za poboljšanje imunih funkcija. Koristi se i kod oboljenja kože, akni, ekcema, psorijaze, rana, opekotina i drugih kožnih problema.

Vitamin B1 (tiamin):Šećer u krvi pretvara u energiju. Potpomaze i regulise rad samog srcanog misica. Pomaže u kontrolisanju nivoa secera u krvi i lecenju i kontroli  dijabetesa. Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući srčana-mišićna vlakna, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita.Vitamin B1 se primenjuje kod deficita u ishrani, kod srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja (išijasa, polineuropatija), sportista, dijabetesa, detoksikacije od olova, u terapiji smanjenja mentalnih sposobnosti, kod depresije.Vitamin B1 utiče na psihičko stanje čoveka, pa ga nazivaju i „moralnim vitaminom“.

Vitamin B2 (riboflavin):Omogućuje razmenu ugljen  dioksida. Dobar za sportiste i dijabetičare.Njegov nedostatak može dovesti do pucanja kože i uglova samih usana.Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica, za rast svih ćelija.Svi B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da organizam ne može da ih deponuje, već se izlučuju iz organizma. Zato je potrebno da ih redovno unosimo ishranom. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, tako što eliminiše slobodne radikale, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Vitamin B3 (niacin):Omogucava prenos vodonika u unutrasnjost nasih celija. Regulise i odrzava adekvatni nivo holesterola u nasem telu.Kod bolesti sistema krvnih sudova.Pomaze regulisanje visokog arterijskog pritiska.Otklanja i eliminise osacaj glavobolje.Vrlo efikasno potpomaze u otklanjanju atriticnih problema.Nezamjenjiv je za zdravlje kože, jezika i probavnog trakta.

Vitamin B6 (piridoksin):Jača imunološki i nervni sistem.Vrlo koristan kod probavnih problema i problema s kožom. Jedini vitamin koji sadrži kobalt.Vitamin B6, je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma amino-kiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija.Svi vitamini B grupe ili kako se često nazivaju kompleks B vitamina, omogućavaju da se iz šećera oslobađa energija. Ova energija je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih-mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu. B vitamini su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rečju: za ceo organizam.Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina).

Vitamin B12(kobalamin):Podize nivo energije samog organizma,protiv anemije.Vitamin B12 ili kobalamin je posebno važan za zdravlje nervnih ćelija i za stvaranje DNK i RNK, genetskog materijala organizma. Vitamin B12 i folna kiselina su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što utiče na snabdevanje organizma kiseonikom. Takođe, ova dva B vitamina utiču na imunu funkciju i na raspoloženje.

Vitamin C(askorbinska kiselina):Ubedljivo najdelotvorniji antioksidans. Odgovoran za formiranje imunološkog sistema. Utice na apsorciju gvozdja cime je direktno odgovoran za formiranje crvenih krvih zrnaca odnosno nase krvne slike. Djeluje kao izrazito jak  antiseptik i sprečava upalne procese u organizmu. Sprecava krvarenje samim tim i probleme tog tipa kod desni. Efektivno otklanja simptome prehlade i gripa.Ovaj vitamin je neophodan za formiranje kolagena, važnog proteina koji učestvuje u građi kože, hrskavica, tetiva, ligamenata, krvnih sudova. Zbog svojih antioksidativnih osobina koristi se  za povećanje otpornosti na infekcije. Vitamin C, E, beta-karoteni, bioflavonoidi i drugi antioksidansi sprečavaju oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala i sprečavaju razvoj bolesti i proces starenja.

Vitamin D:Olakšava apsorpciju kalcijuma.Stvara se u koži nakon sunčanja.Omogućava apsorpciju kalcijuma i fosfora. Kalcijum se usvaja jedino u prisustvu vitamina D, pa je neophodan za izgradnju i zdravlje kostiju. U nedostatku vitamina D dolazi do razvoja rahitisa i osteomalacije, slabih kostiju,samim tim sprecava pojavu rahitisa.Vrlo je vazan za osobe starije zivotne dobi.

Vitamin E:Isceliteljsko dejstvo kod svih vidova rana i opekotina. U slučaju muške impotencije i sterilnosti te kod  kardiovaskularnih i problema nervnog tipa.Od presudnog je znacaja za pravilno odvijanje perioda trudnoce.Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospešuje proces starenja i nastanak bolesti, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja.Sprečava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Takođe, sprečava oksidaciju masti i oštećenja krvnih sudova, ugradnju holesterola u arterijski plak, a na taj način sprečava i razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Smatra se da je  zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *