okt
09
2013

Vojska imunog sistema

tcell

Pre nego što se pozabavimo zapanjujućim detaljima odbrambenog rata, koji se vodi u najudaljenijim delovima našeg tela, moramo prvo da damo opšti pregled odbrambenog sistema i njegovih elemenata.

Ukratko, odbrambeni sistem moguće je definisati kao „veoma disciplinovana, vredna i organizovana vojska koja štiti telo od kandzi spoljašnjih neprijatelja“. U tom višestranom ratu, glavna dužnost elemenata koji se bore na liniji fronta je sprečavanje neprijateljskih organizama, kao što su bakterije i virusi, da uđu u telo. Iako neprijateljskim organizmima nije lako da prodru u telo, oni se naprežu do krajnjih granica da postignu svoj krajnji cilj – prodiranje u telo. Kada to uspešno učine, pošto savladaju različite prepreke kao što su koža, disajni i organi za varenje, naići će na čvrste ratnike koji ih čekaju. Ovi hrabri ratnici nastaju i obučavaju se u posebnim centrima kao što su koštana srž, slezina, timus i limfni čvorovi. Ti ratnici su „odbrambene ćelije“ koje se nazivaju makrofage i limfociti.

Prvo, različiti tipovi fagocita, koji se nazivaju „ćelije gutači„, stupiće u akciju. Zatim će makrofage, drugi specifični tip fagocita, preuzeti svoj red. Svi oni gutanjem uništavaju neprijatelja. Makrofage takođe vrše druge funkcije kao što su pozivanje drugih odbrambenih ćelija na bojište i porast telesne temperature. Porast temperature na početku bolesti je voma značajan, jer obolela osoba oseća zamor usled čega će morati da se odmara, čuvajući tako energiju neophodnu za borbu sa neprijateljem.

Ako ovi elementi imunog sistema ne mogu da se suprotstave neprijatelju koji prodire u telo, onda limfociti, šampioni ovog sistema, ulaze u sukob. Postoje dva tipa limfocita: B ćelije i T ćelije.
One su opet dalje podeljene u podgrupe. T ćelije pomagači su sledeća jedinica koja izlazi na bojište posle makrofaga. Njih možemo smatrati administrativnim agentima sistema. Pošto prepoznaju neprijatelja, T ćelije pomagači upozoravaju druge ćelije da pokrenu rat protiv njega. Tako upozorene, T ćelije ubice ulaze u igru da bi uništile opkoljenog neprijatelja.

B ćelije su fabrika oružja u ljudskom telu. Posle stimulacije od strane T ćelija pomagača, one trenutno počinju da proizvode određenu vrstu oruđja koje se zove „ANTITELO“.
Kada je uzbuna završena, T ćelije prigušivači (supresori) zaustavljaju aktivnost svih odbrambenih ćelija i tako sprečavaju da rat ne traje duežnego što je neophodno.

Međutim, misija odbrambene armije još uvek nije završena. Ćelije ratnici, zvane memorijske ćelije, smeštaju neophodnu informaciju o neprijatelju u svojoj memoriji i godinama je čuvaju. To će
imunom sistemu obezbediti da organizuje brzu odbranu protiv istog neprijatelja prilikom kasnijih susreta sa njim. Postoji još mnogo neverovatnih faktora skrivenih u detaljima odbrambenog sistema, koji smo ukratko skicirali.

Priredio Dr Nikola Šavija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *