nov
11
2013

Obogatite zivot promenom misli

sreca (1)

Naša ličnost, koja se ispoljava kroz navike i emocionalne rekacije, leži u našem mozgu, a mozak možemo promeniti. Evo nekoliko vežbi koje ća vam pomoći da razmišljate pozitivnije, da postanete samosvesniji, koncentrisaniji, da bolje razumete ljude, da reagujete emotivno blaže i postanete prilagodljiviji.

UČINITE KUĆU I RADNO MESTO OPTIMISTIČNIM

Ako želite da imate pozitivniji pogled na svet, ispunite kuću i radno mesto stvarima koje vas podsećaju na lepe događaje (fotografije porodice, suveniri sa putovanja).

Kako se ne biste toliko navikli na njih da prestanete da ih primećujete, menjajte fotografije na svakih nekoliko nedelja.

IZRAZITE ZAHVALNOST

Izražavanje zahvalnosti pomoći će vam da se osećate optimističnije.

Recite ‚‚hvala” onome kome treba da budete zahvalni i vodite dnevnik kako biste svakog dana mogli da se podsetite šta je sve lepo u vašem životu.

DELITE KOMPLIMENTE

Kad god možete, udelite nekome kompliment.

Na taj način ćete istrenirati sebe da vidite dobro u ljudima, u životu i u sebi samima.

KONCENTRIŠITE SE DESET MINUTA DNEVNO

Ako želite da poboljšate svoju koncentraciju i pažnju, svakog dana sedite na deset minuta u tihoj sobi  i koncentrišite se na duhovne sadržaje. Stari i Novi Zavet daju novu dimenziju životu.

OBRATITE PAŽNJU NA GOVOR TELA

Ako želite da postanete bolji u komunikaciji sa ljudima, posmatrajte njihov govor tela u javnosti i pokušajte da pogodite koje emocije izražavaju.

Obratite pažnju na facijalnu ekspresiju i govor tela vaših prijatelja i kolega i uporedite da li se poklapaju sa tonom njihovog glasa.

IDENTIFIKUJTE EMOCIONALNE OKIDAČE

Ako želite da vam emotivne reakcije budu manje nagle i prilagođenije situaciji, napravite listu događaja ili ponašanja koja izazivaju vaše reakcije.

Zatim provedite 15 minuta razmišljajući o tome što ste napisali i dišite duboko za to vreme sve dok se ne osetite lagodno i opušteno.

VIZUALIZUJTE SAOSEĆANJE

Ako želite da postanete prilagodljivi, radite sledeće vežbe od 5 do 10 minuta dnevno, četiri do pet puta nedeljno: zamislite nekog za koga znate da pati (bolesnog komšiju ili prijatelja sa problemima u braku, na primer) i pri svakom uzdahu zamišljajte da preuzimate na sebe njegovu patnju.

Pri svakom izdahu, zamišljajte da se patnja pretvara u saosećanje koje će osobi olakšati bol.

IZVOR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *