nov
11
2013

Zasto voce treba svakodnevno konzumirati?

voce 111

Još u detinjstvu su nas stalno terali da jedemo voće, ali su nam retko objašnjavali zašto je to bitno,naravno pored prelaska na potpuno zdravu biljnu ishranu,i izbacivanja iz upotrebe svih stetnih rafinisanih proizvoda prepunih hemije .Jednostavno receno potrebno je praktikovanje zdravog stila i nacina zivota odnosno same ishrane gde voce ima veliku i vise nego znacajnu ulogu  

Hidratacija

Meko ili tvrdo, žuto ili zeleno… svako voće se sastoji uglavnom od vode. S obzirom na to da ljudsko tielo čini 70 odsto vode, jasno vam je koliko je važno za naše zdravlje da unosimo dovoljne količine tečnosti. Sveže voće je jedan od najboljih izvora, kao i ceđeno putem prirodnih sokova.

Hrana za mozak

Ako ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve od stana, gde ste parkirali automobil, kada je vašem prijatelju rođendan… svakodnevno konzumiranje najmanje 200 grama voća će povoljno uticati na vašu memoriju. Voće spada u najbolju hranu za mozak, pokazala su brojna istraživanja.

Zdravo telo

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje voće sadrži,  spada u prirodne lekove. Već vam je poznato da jedna jabuka dnevno, na primer, čuva naše zube i desni, da poboljšava imunitet. Citrusno voće je posebno blagotvorno tokom zime, zahvaljujući vitaminu C koji nas čuva od prehlade i gripa, a bobičasto voće je izvor gvožđa.

Lepo lice

Voće je dvostruki saveznik naše lepote – kada ga jedemo i kada ga nanosimo na kožu lica. Tako, na primer, flavonoid u grožđu čisti organizam od toksina i povoljno utiče na kožu. Maska od izgnječene lubenice daje vlagu, a rendana jabuka je odlična za masnu kožu. Svako voće možete da “podelite” sa svojim licem – malo grickajte, malo stavite kao masku.

Dobro varenje

Voće je bogato vlaknima zbog čega je sastavni deo biljne ishrane. Zahvaljujući  svim biljnim namirnicama bogatim vlaknima izbegavamo  bolesti, kao što su visok krvni pritisak, ali i bolesti organa za varenje. Većina voća ubrzava varenje i izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Bez masti i lošeg holesterola

Za razliku od vise nego pogubnog mesa i mlečnih proizvoda, voće možete da jedete  bez straha da ćete začepiti vaše arterije.Voce je   najbolji izbor prilikom ciscenja masnih naslaga na zidovima vasih arterija.

Popravlja raspoloženje

Zdravo telo, lepa koža, bolji imunitet, šta vam još treba da biste se osećali dobro? Sočni ukusi, neodoljivi mirisi, neponovljive boje i oblici kakve samo Tvorac odnosno priroda može da nam podari, takođe ćete naći u voću i time uticati na svoje dobro raspoloženje.

 Čuva okolinu

Djubre koje nastaje uzgajanjem životinja za ljudsku ishranu, ozbiljno šteti našoj okolini. Sa voćem  kao i sa svom biljnom hranom nije tako – konzumiranje jabuka, grožđa, ananasa… ne postavlja pred nas etičke i ekološke nedoumice.

 Nije skupo

Naravno da može da bude skupo ukoliko nije sa domaćeg podneblja, ako je tropsko, stiglo na naše tržište iz dalekih zemalja. Ako nemate novac za takvo voće, navalite na domaće i znajte da ono ne mora da bude krupno i “bez mane” da bi bilo zdravo. U narodu se kaže – “crvi idu samo na neprskane jabuke”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *