dec
29
2013

Uzgajajte đumbir u sopstvenom domu!

Ginger Root

Đumbir vodi poreklo iz jugoistočne Azije gde se koristi preko tri hiljade godina. Ovaj začin je vrlo poznat i kao lek pa zato u ovom tekstu pišemo kako se đumbir može uzgajati kod nas.
Đumbir je biljka koja voli toplotu ali mu ne odgovaraju direktni sunčevi zraci. Ako je temperatura niža od 4°C koren se neće formirati, dok pri povoljnim temperaturama veoma brzo raste i masovno cveta. Pogoduju mu rastresita i plodna zemljišta, sa puno organske materije. Zahteva i dosta vode, čemu se mora posvetiti posebna pažnja.

Đumbir sadnja i uzgajanje u kućnim uslovima

Da bi Đumbir uspeo kod nas morate nabaviti koren koji ima male zelenkaste izdanke. Klice mogu same da izrastu ako đumbir ostavite na tamnom mestu pri sobnoj temperaturi, npr. stavite ga u vrećicu.
Potrebna je dublja saksija sa gornjim prečnikom 25 cm. Zemlja koja se stavlja u saksiju može biti kao ona za cveće ali ne koncentrat već baš zemlja.

djumbir-sadnja-uzgajanje

Zatim đumbir koji ima mlade zelenkaste izdanke posadite tako da samo viri izdanak iz zemlje, dok je koren pod zemljom (kao na slici levo). Koren ne mora da bude ceo već može da se odseče oko 5 cm korena na kojem je izdanak.
Zemlja treba da bude vlažna, a temperatura oko 25 stepeni, npr. blizu radijatora. Staviti ga na svetlo mesto, ali ne pod direktne sunčeve zrake.
Posle pojave prvog izdanka poželjno je dodavati prehranu svake sedmice. Tako treba da raste cele godine do sledeće jeseni.
Ako dobro napreduje presađuje se u veću saksiju 35 cm ili veću. Sledeće jeseni prestaje se sa zalivanjem, i kada se zemlja potpuno osuši vadi se krtola koja se razmnožila u zemlji. Kada dođe letni period možete ga izneti napolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *