dec
02
2013

Fizicka aktivnost podstice inteligenciju

fa3

Poznato je da svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću pozitivno utiče na zdravlje i dobro raspoloženje, a sada su naučnici dokazali da podstiče i inteligenciju.

U studiji grupe istraživača sa Univerziteta Južne Karoline, objavljene u „Žurnalu primenjene fiziologije“ (Journal of Applied Physiology), ističe se da fizicke aktivnosti povećavaju nivo energije u mozgu i pomažu mu da brže i efikasnije radi. „Sport održava mozak mladim“, navodi vođa istraživanja dr Mark Dejvis. Za kratko vreme, redovnim vežbanjem smanjujemo mentalnu tromost i postajemo vispreniji.

Do ovih zaključaka naučnici su došli serijom testova na laboratorijskim miševima od kojih je jedan deo svakodnevno trčao na pokretnoj traci, dok je drugi plandovao u kavezu. Nakon osam nedelja, ispostavilo se da je u mozgu miševa koji su vežbali došlo do značajnog mitohondrijalnog razvoja. Ne samo da je primećena pojava novih mitohodrija, već je uočena i povećana komunikacija između moždanih ćelija.

Iako je istraživanje obavljeno na životinjama, Dejvis smatra da je „razumno pretpostaviti da se isti proces dešava i u ljudskom mozgu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *