dec
02
2013

Zasto mnogi imaju usporen metabolizam?

METABOLIZAM

 

Mnogi od vas se pitaju zasto imaju usporen metabolizam? Stvari su vrlo proste i jednostavne-treba da postujte osnovne principe i zakone zdravlja.Izbegnite greške koje usporavaju metabolizam već u jutarnjim satima i postići ćete željeni cilj.Evo samo nekoliko svakodnevnih kardinalnih gresaka koje dovode do usporenog metabolizma:

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite, jer uzrokuje usporavanje metabolizma. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tela da je potrebno očuvanje ENERGIJE. Sačuvane masnoće je tada teže razgraditi. Ukoliko jedete u roku od sat vremena nakon buđenja, podstaći ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. Pobrinite se da jedete redovno tokom dana,(2-3 redovna obroka )pa ćete održati stabilan nivo šećera u krvi. Ovo je bitno jer nagli pad šećera podstiče telo da potrebno gorivo dobije sagorevanjem mišića.Biljna hrana,idealno skroz presna,je najzdravija hrana za vas organizam.Predstavlja osnovno pogonsko gorivo koje ce na optimalan nacin da snabdeva vase celije sa glukozom i svim ostalim potrebnim sastavnim,gradivnim i pogonskim nutrijentima…

Ne vežbate

Istraživanje pokazuje da pozitivno dejstvo ubrzavanja metabolizma i bržeg sagorevanja kalorija traje do 24 sata nakon vežbanja, a jutarnje vežbe sagorevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije u danu. U jutarnju rutinu uključite optimalne fizicke aktivnosti u skladu sa vasim godinama i trenutnim zdravstvenim stanjem.Boravak na svezem vazduhu negde u sto prirodnijem ambijentu  u ranijim jutarnjim casovima je od izuzetne vaznosti.Fizicka aktivnost moze biti i u vidu malo brze setnje,najvaznije je da ste negde na svezem vazduhu.Da snabdevate vase celije sa svezim kiseonikom koji stvara,u sadejstvu sa pogonskim gorivom glukozom,pokretacku  zivotnu varnicu,dovodi do preko potrebne zivotne energije i same vitalnosti.

Ne idete na pocinak na vreme

Ovo jeste jako bitna i najvaznija stavka zdravog zivota pa samim tim i optimalnog metabolizma.Da bi se vase telo na pravilan nacin odmorilo i regenerisalo neophodno je da ga snabdete sa dovoljnom i preko potrebnom kolicinom melatonina.Melatonin jeste najjaci prirodni antioksidant,prirodni hormon koji regenerise i obnavlja vasu snagu energiju,samu vitalnost organizma…Odsustvom ovog prirodnog hormona vi jednostavno necete biti u stanju da se na pravilan i jedini moguci primeren nacin odmorite i osvezite.Slikovito objasnjeno ,ako ne odete na spavanje najkasnije u deset casova,vi se necete na vreme prikljuciti na svoj „punjac“ koji ce vam dati energiju i snagu za novi dan. Necete uhvatiti voz ,necete dobiti potrebnu kolicinu samoga prirodnog hormona koji vas regenerise i podmladjuje i sto je najvaznije odrzava vas  mentalno i fizicki zdravom  osobom.Melatonin pocinje da se luci po zalasku sunca ,oko dva-tri sata po ponoci dostize vrhunac svog lucenja,ako ne legnete na vreme necete se pravilno i adekvatno odmoriti….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *