jan
31
2014

Vitamin B 12

b 12 1 1

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je jedini koji sadrzi kobalt. Nastaje od mikroorganizama kao sto su bakterije i gljivice koje dospevaju u organizam zivotinja i coveka. Oni ga skladiste u jetri.Uz folnu kiselinu, vitamin B12 je neophodan za stvaranje krvnih celija (crvenih krvnih zrnaca), kao i za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Nedostatak vitamina B12 dovodi do ozbiljne anemije i degenerisanja nervnih vlakana kicmene mozdine. Najvecu kolicinu vitamina B12 imaju namirnice zivotinjskog porekla, dok se u biljkama nalazi samo u tragovima. To je bio jedan od osnovnih argumenata protiv strogo biljne ishrane. Ali..

Naucna istazivanja kazu da postoje dva izvora upotrebe vitamina B12:- Same bakterije debelog creva koje sintetizuju vitamin B12 u velikim kolicinama.Crevne bakterije ne proizvode samo vitamin B12, vec takodje proizvode, na primer, vitamin K. Bakterije koje se nalaze u nasim ustima u stanju su da proizvedu dovoljno vitamina B12 da zadovolje dnevne potrebe organizma. Ako nema kobalta za formiranje vitamina B12, doci ce do perniciozne anemije. Gde mozemo naci kobalt? Zeleno lisnato povrce (u vrhovima i ivicama), detelina, voce, semenke..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *