feb
04
2014

Upoznajte se sa „vertikalnim baštama“ – novim vidom uzgoja povrća

2013-08-21-1

Kada čujete za farmu koja ima potpuno prirodnu i održivu proizvodnju, koja koristi 90% manje vode i 90% manje zemljišta, koristeći najnapredniju, vertikalno-aeroponsku tehnologiju na planeti (aeroponska proizvodnja proizvodi biljne kulture bez sađenja u zemlju), sigurno ne biste pomislili da je u pitanju amiška farma.

Ipak, u gradu Topeka u Indiani, ne možete da pronađete proizvod koji je više “domaći” i svež, koji je zdraviji i održiviji – čak i u sred snežne oluje – od onog koji možete da dobijete u “Sunrise Hydroponics” farmi koja je u vlasništvu Amiša.

“Sunrise Hydroponics” se nalazi na seoskoj farmi u Topeci, u vlasništvu Marlina i Lorete Miler, muža i žene koji i održavaju proizvodnju. Imao sam privilegiju raditi sa zajednicom Amiša duže od pola decenije i naučio sam da, dok njihovi životi izgledaju jako jednostavno strancima, njihovi domovi, farme i poslovi su visoko inovativni i napredni. Amiši koriste najnovije i najkreativnije oblike tehnologije da bi unapredili svoje živote, dok opet ne prelaze granice svoje religioznosti.

2013-08-21-51

Farma Marlina i Lorete koristi malo samoodržive električne energije za pokretanje aeroponskih vrtnih stubova, i peć na drva, da zagrejava staklenu baštu preko zime. Staklene bašte, koje su takođe proizvodi Amiša, imaju jednostavne poluge za otvaranje krovnih ventila i motajućih strana, tj. za prirodnu ventilaciju. Iako će neki reći da izgled staklene bašte nije toliko primamljiv, kao neke druge vertikalne bašte, dokazano je da je ona i isplativa i visoko efikasna, jer ljudi ručno kontrolišu jednostavne mehanizme za zaštitu. Važnost vertikalnih aeroponskih farmi poput “Sunrise Hydroponics” je naglašena kada pojedinac shvati nestašicu vode i druge probleme s kojima se Indiana suočava.

Konvencionalni agrikulturalni sistemi su doveli Indianu do nestašice vode i doveli do korištenja đubriva zagađenog pesticidima i petrohemijom (što truje i površinsku i podzemnu vodu), te GMO useva. Zbog toga, država je prinuđena da uvozi sveže voće i povrće na dnevnoj bazi.

2013-08-21-72

Vertikalna bašta krastavca, zelene salate i paradajza

Dok Purdue i ostali univerziteti troše milione dolara pokušavajući da pronađu rešenja za državne agrikulturalne izazove, budućnost uzgajanja je već ovde. Ko bi rekao da su Amiši ovoliko ispred svih?

“Sunrise Hydroponics” je trenutno u svojoj trećoj godini rada, proizvodeći organsku hranu za porodicu Marlina i Lorete, za farmerski market, proizvođačku tezgu i lokalne restorane. Ovu revolucionarnu održivu tehnologiju karakterišu žive biljke koje se beru svaki dan. USDA (departman za agrikulturu) tvrdi da proizvod, od berbe do njegove kupovine u lokalnim prodavnicama, izgubi do 40% svoje nutritivne vrednosti.

2013-08-21-2-3

Sveža salata u vrecici sa vodom i netaknutim korenom. Na desnoj fotografiji vidimo kako je korenje smešteno u vrećici sa malo vode.

Živi proizvodi na “Sunrise Hydroponics”, ubrani zajedno sa korenom, ne samo da zadržavaju neverovatnu svežinu, nego zadržavaju visoku nutritivnu vrednost koju biljka ima, kao kada je tek uberemo.

U dolazećoj dekadi, obratićemo pažnju na pomaganje Indiani da izleči okolinu i povrati ekološku bezbednost i nezavisnost proizvodnje. “Sunrise Hydroponics” je trenutno lociran na “South Bend Farmers Market” svake subote ujutro. Kupite lokalni proizvod i razgovarajte sa Marlinom i Loretom da se prijavite za predavanje u vezi hidroponske proizvodnje. Farmerski market je na “1105 Northside Blvd., South Bend, IN 46615.”

2013-08-21-4

Vertikalna bašta jagoda

“Sunrise Hydroponics” proizvodi lepezu raznovrsnih useva, uključujući salate, bilje, paradajz, krastavce i jagode, tokom čitave godine. Kada je farma počela sa radom pre tri godine, Marlin i njegove mušterije su odmah primetile neverovatan ukus, jaku boju i aromu koja dolazi od visoko hranjivih biljaka uzgajanih od “Future Growing’s”-ove vlastite aeroponske biljne hrane.

Ova lokalna farma će zauvek promeniti mišljenje građana Indiane o njihovoj hrani i mogućnostima koje “Future Growing” tehnologija daje njihovoj zemlji.

3 reagovanja na “Upoznajte se sa „vertikalnim baštama“ – novim vidom uzgoja povrća”

  1. Martin kaže:

    Dobar dan,hvala Vám na lepim info ako možete dá mi malo više približite ovu technológiou. Pošto bih želeo dá počnem sa ovim sistemom gajenja salate. Unapred zahvalanMartin

    • Admin1 kaže:

      Poštovani, pokušajte da pronađete na internetu informacije o ovoj tehnologiji. Najbolje od onih koji se bave ovakvim uzgojem, jer se mi ne bavimo ovom delatnošću.

  2. Pre vise od tridesetak godina ovaj nacin za uzgaju povrca video sam u jednom makedonskom casopisu. Na jednu staru drvenu kacu koja se vise godina koristila za vino napravlena je vakva basta. Na njoj na rastojanu od 15-20 sm pod redom cik cak napravleni su bili rupe na oko sa precnikom od 3 sm. I na njoj su bile zasadzene jagode.To sam tada lepo kopirao i dao jednom prijatelju koji je bio mnogo zadovolan i uradio tako. Tako na negovom velikom balkonu mozlo se videti 5 velika bureta sa mnogo korenja od jagoda koji kada si procvetali i dobilo roda bilo je prekrasno. Stvarno ove ideje i sada se primenuju i u uzgaju povrca povrdza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *