jan
10
2014

Osnažite vaš imunitet vitaminom C iz prirodnih izvora!

vitamin c1

Prisutnost prirodnog vitamina C i antioksidanata u dovoljnoj količini u našem organizmu od najveće je važnosti za naše zdravlje. Deluje kao snažan antioksidans i štiti naše celije od slobodnih radikala.To je vitamin koji se obično spominje kada je reč o prehladi i gripi, koji jača imunološki sistem i pruža odbranu od nepovoljnih spoljasnjih uticaja. Aktivira leukocite koji su odgovorni za odbranu u slučaju infekcije, podstice stvaranje limfocita, koji proizvode antitela. Vitamin C sudeluje u stvaranju kolagena, koji gradi vezivno tkivo u našem telu. Stoga, dovoljne količine vitamina C neophodne su za zdravu kožu, brzo zarastanje rana i povreda tkiva. Ovaj važan vitamin takođe poboljšava apsorpciju gvozdja u tankom crevu za 85 posto i ima pozitivan učinak na anemiju. Pomaže detoksikaciju našeg tela, podržava dobre bakterije u našim crevima, uništava štetne bakterije i viruse te uklanja teške metale.

-Zašto prirodni vitamin C, a ne askorbinska kiselina?

vitamin_c (1) 1

Askorbinska kiselina nije vitamin C. Alfa tokoferol nije vitamin E. Retinoična kiselina nije vitamin A. Velike svote novca su potrošene da bi se ljudi uverili u mitove da je prirodno jednako sintetičkom.Većina izvora vitamin C izjednačava s askorbinskom kiselinom kao da su ista stvar. Ali oni to nisu! Askorbinska kiselina je izolat, delić, destilat prirodnog vitamina C. Osim askorbinske kiseline, vitamin C sadrži još puno drugih korisnih lekovitih stvari – rutin, bioflavonoide, tirozinazu,co-enzime…

Vitamini su više od sintetskih frakcija, u što nas obično pokušavaju uveriti. Ako bilo koji od tih delova nedostaje, nema vitaminske aktivnosti. Vitaminska aktivnost znači stvarne biološke i celijske promene koje se događaju u našem organizmu kad je vitamin unesen. Askorbinska kiselina je obično napravljena od kukuruza kojeg nažalost unakrsno oprašuju s genetski modifikovanim kukuruzom tako da se više ne može garantovati čistoća te askorbinske kiseline. Više od 90 % svetske proizvodnje askorbinske kiseline je proizvedeno u Kini iz GM kukuruza. Tragično!

Celovite žitarice su nutritivno neusporedivo bogatije i zdravije od rafiniranih. Ista je stvar s celovitim vitaminima. Majka Priroda je znala šta radi kad je stvorila istinski vitamin C, a to je C vitamin u voću, bobičastom voću i povrću. Nakon konzumacije, askorbinska kiselina se zadržava u telu oko 2 sata, a prirodni C vitamin oko 48 sati!

-Uloga antioksidanata

Antioksidansi  štite celije našeg tela od oksidacijskog delovanja slobodnih radikala. Nedovoljni nivo antioksidansa u našem telu uzrokuje oksidativni stres koji može oštetiti celije. Antioksidansi su jako važni u borbi protiv bolesti. Njihov nedostatak u organizmu može pokrenuti nastanak neverovtane količine različitih bolesti. Mnogi fitonutrijenti – suspstance iz voća, povrća i žitarica, neutralisu slobodne radikale.

Fitonutrijenti čine zapravo obrambeni sistem biljaka i vrlo su moćni antioksidansi koji delotvorno štite od mnogih bolesti, kao što su srčana oboljenja, dijabetes, povišeni krvni prirtisak, osteoporoza, plućne bolesti. Antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju nivo holesterola, štite srce i krvne sudove…

vitamin c3 1

Voće, povrće i bilje koje sadržava velike količine prirodnog C vitamina i antioksidansa su najbolji i najzdraviji izvor tih telu izuzetno potrebnih sastojaka.

Ako sok od narandže pijete svaki put kada primetite simptome gripa, treba svakako uzeti u obzir i neke druge namirnice. Vitamin C je odličan za prevenciju gripa, a pomorandža je jako dobar izvor vitamina C. Jedna pomorandža srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina C. Medjutim postoje i drugi bogatiji izvori prirodnog vitamina C.

Ljute papričice

Pola šoljice ljutih papričica sadrži čak 200 miligrama vitamina C, a dodatni razlog da ih konzumirate je kapsaicin, jedinjenje koji im daje ljutkast ukus, ublažava bolove u mišićima i zglobovima.

Crvena paprika

Jedna šoljica crvene paprike sadrži gotovo 3 puta više vitamina C od pomorandže – čak 190 miligrama. Crvena paprika je odličan izvor i vitamina A koji štiti zdravlje očiju.

Zelena paprika

Jedna šoljica zelene paprike sadrži nešto manje vitamina C od crvene paprike – 120 miligrama, što čini čak 200% od preporučene dnevne vrednosti unosa vitamina C. Zelena paprika je takođe odličan izvor vlakana.

Kelj

Sadrži čak dvostruko više vitamina A nego što je telu dnevno potrebno i čak 7 puta više vitamina K. Jedna šoljica kelja sadrži oko 80 miligrama vitamina C, a takođe je jedan od najboljih izvora minerala i esencijalnih masnih kiselina.

Brokoli

Jedna porcija sadrži čak 130 miligrama vitamina C i puno vlakana, a samo 30 kalorija. Brokoli ima odlična antikancerogena svojstva.

Papaja

Istraživanja su pokazala da papaja može ublažiti tegobe sa sinusima, pospešiti zdravlje i lepotu kože, i ojačati kosti. Jedna šoljica papaje sadrži oko 88 miligrama vitamina C.

Jagode

Jedna šoljica jagoda sadrži oko 90 miligrama vitamina C. Jagode su odličan izvor folne kiseline i sastojaka koji promiču zdravlje srca.

Karfiol

Jedna mala glavica karfiola sadrži čak 130 miligrama vitamina C, 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

Prokelj

Ove male kupusnjače imaju odlična antikancerogena svojstva i dobar su izvor vlakana. Jedna šoljica prokeljA sadrži 75 miligrama vitamina C.

Ananas

Sadrži 80 miligrama vitamina C i bromelain, probavni enzim koji pospešuje razgradnju hrane i smanjuje nadutost. Bromelain takođe ima protivupalna svojstva, što će vam pomoći da se brže oporavite nakon vežbanja.

Kivi

Jedna šoljica kivija sadrži 137.2 miligrama vitamina C. Ovo čudesno voće je odličan izvor kalijuma i bakra, minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje tela.

Mango

Sadrži 123 miligrama vitamina C. Mango je odličan izvor vitamina A, koji zajedno sa vitaminom C jača imunitet i štiti zdravlje očiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *