mar
13
2014

Kako ostaviti naviku pušenja?

OSTAVLJANJE PUSENJA51

Većina pušača pokuša da ostavi pušenje u nekom trenutku u svom životu. Tužna činjenica je da većina pokušaja prestajanja završava neuspehom. Istraživanja vršena na mlađim pušačima pronalaze da većina veruje da će u roku od jedne godine prestati sa pušenjem i da nikada neće ponovo početi. Međutim, to je daleko od istine. Statistike širom SAD u vezi sa pu-šačima svih starosnih grupa prikazuju mračnu sliku.

Zašto je stopa uspeha samo 8%?

OSTAVLJANJE PUSENJA11Postoji mnogo razloga; hiljade strana naučne literature govori o tom pitanju. Međutim, nezavisno od svih drugih uključenih faktora, ubeđen sam da bi mnogi bili uspešni samo da su koristili pravi pristup. U ovom odeljku, predstavljam pristup za ostavljanje navike koji će doneti uspeh skoro svakoj osobi koja je odlučna da zauvek ostavi pušenje za sobom. Štaviše, videćemo kako ostaviti naviku bez patnje. Korišćenjem naznacenih tehnika, možete uspešno da ostavite naviku pušenja uz minimalnu nelagodnost od odvikavanja. Ako vas zanima osnova o informacijama iz ovog odeljka, ona dolazi iz mnogih naučnih članaka i knjiga pored mog ličnog iskustva u pomaganju pušačima da se oslobode nikotina. Koristio sam iskustva svojih kolega koji su, zajedno sa mnom, sprovodili jedan od najuspešnijih programa za odvikavanje od pušenja koji su ikada predstavljeni: “Petodnevni plan za odvikavanje od pušenja”.

Ovo je bio jedan od prvih formalnih programa predstavljenih javnosti za pomaganje pušačima da ostave ovu naviku. Od njegovog razvoja krajem 50-ih godina, procenjeno je da je petodnevni plan korišćen na preko 14 miliona pušača u 150 različitih država. Nijedan pojedinačni program nije pomogao većem broju ljudi da uspešno ostave pušenje. Program koji se koristi danas je preuređeni oblik poznat kao “plan za lako odvikavanje od pušenja”.

METOD POSTEPENOG ODVIKAVANJA RETKO DELUJE

Zašto mnogi uobičajeni pristupi za odvikavanje od pušenja ne uspevaju?

OSTAVLJANJE PUSENJA21Jedan veliki problem je da mnogi koriste metod “postepenog odvikavanja”. Nažalost, metod postepenog odvikavanja obično ne deluje kod onih koji su ozbiljni u vezi sa prestajanjem pušenja. To je  zato što nikotin izaziva zavisnost. Izveštaj načelnika sanitetske službe iz 1988. godine je otkrio da nikotin izaziva 6-8 puta jaču zavisnost u odnosu na alkohol. U poređenju sa drugim supstancama, nikotin izaziva podjednaku zavisnost kao kokain. Uprkos njegovoj sposobnosti da izazove zavisnost, duvanske kompanije govore o pravima pušača da “slobodno puše”. Većina pušača u stvari uopšte nije slobodna-više od 95% predstavlja zavisnike od nikotina.

Koji su neki od razloga zbog koga duvan izaziva toliku zavisnost?

Prvo, nikotin utiče na hemiju mozga. Deluje prvenstveno kao stimulans, ali takođe oslobađa hemikalije koje daju osećaj nagrade ili zadovoljstva. Drugo, nikotin deluje brzo. “Udara” mozak u roku od 10 sekundi od prvog dima.Treće, pušači češće puše nego što vrše skoro bilo koju drugu dnevnu aktivnost. Poznata rutina prinošenja ruke do usta kod pušača se obično ponavlja 200 ili više puta na dan ili više od 70.000 puta godišnje.

OSTAVLJANJE PUSENJA41Pošto nikotin izaziva zavisnost, sa njim se mora postupati kao i sa bilo čim drugim što izaziva zavisnost. Niko ne bi ni sanjao da kaže alkoholičaru da jednostavno prekine sa alkoholom postepeno smanjujući korišćenje. Ne bismo dali zavisniku od kokaina program za postepeno smanjivanje upotrebe. Zašto onda mislimo da bi taj program delovao u slučaju nikotina? Zavisnici moraju trenutno da prestanu sa korišćenjem supstance koja izaziva zavisnost – moraju da kažu zbogom nikotinu jednom za svagda. Postepeno odvikavanje predstavlja produženo iskustvo samomučenja. Nastavljate da hranite zavisnost nastavljajući sa pušenjem. Pušači se veoma trude, prolaze kroz neprestano mučenje, a ostvaruju malo ili ništa. Metod postepenog odvikavanja je obično priprema za neuspeh.

“NAGLO PRESTAJANJE“ – NAJUSPESNIJI METOD

OSTAVLJANJE PUSENJA31Metod koji će najverovatnije uspeti je naglo prestajanje pušenja, bez postepenog odvikavanja. Postoji 46 miliona odraslih Amerikanaca koji nastavljaju da puše. Međutim, skoro isto toliko je prestalo sa pušenjem tokom godina od objave načelnika sanitetske službe iz 1964.godine o vezi između pušenja i raka pluća. Ustvari, više od 3 miliona Amerikanaca prestaje sa pušenjem svake godine. Uspeh onih koji su prestali je sažet iz podataka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti iz 1991. godine

Postoji  nekoliko veoma  značajnih stvari kod ovakvog nacina ostavljanja.
Prvo, moguće je prestati, kao i da svako ko prestaje ima dosta društva u tome. Drugo,većina osoba koje su uspešno prestale sa pušenjem je koristila metod naglog prestajanja, i ostvarila to bez pomoći klinike za odvikavanje od pušenja. Međutim, 12 meseci kasnije, samo 8 do 25% i dalje nije pušilo. Treće, osobe koje su iskoristile prednost klinika za odvikavanje od pušenja su imale veću verovatnoću da ostanu nepušači.

Prva reakcija mnogih pušača na pomisao o iznenadnom prikidanju je: “Potrebno je previše snage volje da bi se prestalo metodom naglog prestajanja. Nisam siguran da mogu to da uradim.”

Bilo da se odvikavate postepeno ili naglo, snaga volje je neophodna jer će svakako biti simptoma krize prilikom odvikavanja.

OSTAVLJANJE PUSENJA0

Slabost metoda postepenog odvikavanja je da je previše lako osloboditi se simptoma paleći cigaretu. Nikotin donosi olakšanje, i ponovo se osećate mnogo bolje. Osećate da će sve biti u redu. Ali potreba se vraća, praćena drugim simptomima. Predajete se i uzimate još jednu cigaretu. Napredak ka cilju je minimalan. Svakog dana se nadate da ćete pušiti malo manje. Taj proces mučenja se uopšteno nastavlja dok konačno ne prestanete metodom naglog prestajanja ili se vratite svojoj nesputanoj navici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *