apr
10
2014

Kako uzgajati drvo limuna?

drvo-limuna-700x352

Limun je divna citrusna voćka koja nam je dostupna cele godine, ali ako ste pasionirani baštovan zašto ne biste probali da je uzgajate sami? Pored toga što se ni jedan ukus ne može porediti sa ukusom, svežinom i mirisom organski uzgajanog limuna, drvo limuna može biti fenomenalna dekoracija u vašoj bašti ili na balkonu i zato nema razloga da ga ne pokušate uzgajati i uvrstiti u svoju malu porodicu biljčica. Stablo limuna obično uspeva u toplijim klimatskim uslovima gde ima puno sunčanih intervala, ali se bez problema može uzgajati i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki.

Kako da uzgajate drvo limuna – korak po korak

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Potreban materijal:

– Organski limun za seme

– Zemlja – po mogućnosti obogaćena prirodnim đubrivom

– Saksija

– Dobro osunčano mesto

Postupak

U jednoj kantici pomešajte zemlju sa vodom da je dobro navlažite i izmešate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite seme limuna. Prepolovite limun i odaberite semenke koje su u potpunosti čitave. Stavite ih u usta i sisajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok ukus u potpunosti ne nestane (seme ne sme da se osuši ni u jednom trenutku), a nakon toga seme posadite u vlažnu zemlju na oko 1,25 cm ispod površine zemlje. Seme dobro zalijte i pokrijte plastičnom kesicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno svo vreme.

Saksiju stavite na toplo mesto i pratite ga nekoliko dana i ne dozvolite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne preterujte sa toplinom i zalivanjem jer to može dovesti do toga da seme istrune, potrebno je pronaći savršeni balans. Nakon dve nedelje ugledaćete i prve izdanke, a tada je vreme da uklonite plastični omotač, a saksiju postavite na mesto sa najviše direktne sunčeve svetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

Kad je biljka nikla sve što treba da radite jeste da je negujete na sledeći način:

limun

Dok je drvo još mlado često ga zalivajte i ne dozvolite da se zemlja osuši, ali i napravite dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji. Stavite saksiju na dobro osunčano mesto gde će biti izloženo suncu najmanje osam sati u toku dana.

Povremeno „nahranite“ vaše drvo limuna nutrijentima u obliku prirodnog đubriva i komposta, otprilike dva puta godišnje. Da biste od koštice došli do misrisnih žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina, ali sam proces rasta limuna će vam biti veliko zadovoljstvo.

Jedno reagovanje na “Kako uzgajati drvo limuna?”

  1. Goca kaže:

    Zar ne treba limun da se kalemi da bi radjao?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *