apr
10
2014

Ishrana bogata belančevinama slabi funkcionisanje bubrega!

woman-winces-at-pain-in-abdomen

Godinama smo znali da bolesti kao što su povišeni krvni pritisak i dijabetes mogu da unište mikroskopske jedinice bubrega za filtriranje zvane nefroni. Na primer, među dijabetičarima, oboljenje bubrega je jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta. Jedan od tri dijabetičara koji je zavisan od insulina vremenom oboli od bubrežne insuficijencije koja zahteva bilo dijalizu bilo presađivanje. Više od 20 miliona Amerikanaca pati od bolesti bubrega i mokraćnog sistema, a više od 90.000 umire svake godine. Visoki unos belančevina može progresivno da uništava nefrone bubrega, što slabi sposobnost filtriranja kod bubrega. Takvi oštećeni bubrezi, normalno, nastavljaju da propadaju. Iako strogo kontrolisanje šećera u krvi i krvnog pritiska dijabetičara može da pomogne, bolest će i dalje napredovati i vremenom se pogoršati.

Klasično istraživanje je izvršenUntitledo na pacijentima sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom koji su već izgubili značajni deo funkcije bubrega. Ti pacijenti su imali belančevine u mokraći, što je rezultat oslabljenog filtriranja u bubrezima. Normalni bubrezi ne proizvode mokraću koja sadrži belančevine. Lekari su izmerili sposobnost filtriranja u njihovim bubrezima.

Kod normalnih osoba vrednost je oko 125 mililitara u minuti (ml/min). Međutim, osobe sa onesposobljenim bubrezima su imale vrednosti koje su u proseku iznosile samo 50 ml/min, što znači da je njihova funkcija bubrega već opala za više od 50%. Istraživači su postavili te pacijente na ishranu sa malo belančevina u iznosu od 40 grama na dan. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li je propadanje bubrega moglo da bude zaustavljeno smanjivanjem belančevina u ishrani. Rezultati su prikazani na slici 6.

Untitled

Zapazite da je godinu dana kasnije njihova funkcija bubrega ostala stabilna, još uvek uz sposobnost filtriranja od 50 ml u minutu. Ovo istraživanje je pokazalo ono za šta su neki mislili da je nezamislivo, to jest, da teško oboljenje bubrega kod dijabetičara može da se održava na određenom nivou. Međutim, sledeće pitanje je bilo da li će smanjenje količine belančevina u ishrani prouzrokovati nepoželjno smanjenje količine belančevina u krvi? Merenja albumina u krvi, koji predstavlja pokazatelj nivoa belančevina u krvi, izvršena su na početku i kraju testa. Rezultati su prikazani na slici 7. Zapazite da je istraživanje utvrdilo da je njihov nivo belančevina u krvi značajno porastao, iako su bili na ishrani sa malo belančevina. To je bilo zaista iznenađujuće: mnogi lekari su godinama mislili da su dijabetičari koji su gubili belančevine mokraćom morali da budu na ishrani bogatijoj belančevinama. Ishrana bogata belančevinama je smatrana neophodnom kako bi se nadoknadili gubici belančevina urinom. Ovo istraživanje je jasno pokazalo da je ishrana sa manje belančevina bila ono što je bilo potrebno.

UntitledKako je moguće da se nivo belančevina u krvi uvećao dok se unos belančevina smanjio? Odgovor se pronalazi posmatranjem merenja gubitka belančevina mokraćom na početku i na kraju testa. Ta merenja su prikazana na slici 8. Posle godinu dana na ishrani sa malo belančevina, gubici proteina mokraćom kod pacijenata su se značajno smanjili. Efekat unosa manje količine belančevina je bio više nego uravnotežen naglim umanjenjem gubitka belančevina mokraćom, donoseći stvarni porast količine belančevina u krvi.

Krvni pritisak je izgleda takođe imao koristi od ishrane sa malo belančevina pošto su se i sistolni i dijastolni pritisak blago spustili. Iako kontrolisanje krvnog pritiska kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom može da pomogne sprečavanju pogoršanja bolesti, autori jasno navode da blago sniženje krvnog pritiska nije moglo, samo po sebi, drastično da spreči pogoršavanje oboljenja koje je viđeno u ovom istraživanju. Prema tome, ograničavanje belančevina je samo po sebi bilo značajan element u sprečavanju pogoršavanja funkcije bubrega.

Da rezimiramo ovo istraživanje, rezultati ishrane sa malo belančevina kod pacijenata sa značajnim oštećenjem sposobnosti filtriranja bubrega su proizveli četiri pozitivna efekta:  zaustavljanje bubrežne insuficijencije, povećanu količinu belančevina u krvi, oštro smanjenje količine belančevina u mokraći i snižen krvni pritisak. Ovo istraživanje i brojna naredna istraživanja dodaju bubrežnu insuficijenciju na listu bolesti koje se najbolje leče ograničavanjem unosa belančevina.

2 reagovanja na “Ishrana bogata belančevinama slabi funkcionisanje bubrega!”

  1. Zmaj kaže:

    Da li ima razlike između belančevina životinjskog i biljnog porekla i koje bi biljke trebalo manje unositi ili uopšte ne unositi u slučaju dijabetične nefropatije?

    • Admin2 kaže:

      Belančevine biljnog porekla su zdrave a belančevine životinjskog porekla to svakao nisu jer prave nepopravljivu štetu našem zdravlju.Sve treba da unosite nema nikave potrebe za detaljisanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *