apr
09
2014

Obrezani muškarci su zdraviji!

15132977145343a1d0290e3583194411_orig

Muškarci koji su obrezani, pored mnogo bolje higijene i preventivne zaštite svojih supruga od kancera grlića i tela materice, kao odrasli imaju manje šanse da razviju rak prostate, zaključak je nove studije.

Oni koji su prošli kroz proceduru obrezivanja, nakon 45. godine imaju za 11 posto manje šanse da razviju rak prostate u poređenju sa onima koju nisu obrezani, piše „Dejli mejl„. Rak prostate je redak među jevrejskim i muslimanskim muškarcima, koji su u većini obrezani. Iako detalji o ovoj vrsti kancera nisu poznati, zna se za tri faktora rizika: starenje, porodična anamneza opterećena ovom bolešću i afro-američko poreklo.

Istraživači Univerziteta u Montrealu ispitivali suveliki broj muškaraca i došli do zaključka da su muškarci koji su u kasnijim godinama (do 35) obavili intervenciju cirkumcizije imali 11 posto manje šanse za rak prostate dok su muškarci kojima je do prve godine urađena ova intervencija imali čak 14% manje šanse za ovu opaku bolest. Afroamerikanci su posebno pogođeni rakom prostate, čak 1,4 puta više od belaca. Studija je takođe otkrila da će se tokom života polovina neobrezanih muškaraca naći u nezavidnoj zdravstvenoj situaciji zbog perpucijuma.

Kod novorođenčadi, najveća korist je sprečavanje urinarnih infekcija koje u tako mladim danima mogu da dovedu do oštećenja bubrega.

Kategorije: Istraživanja Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *