jun
27
2014

Kako prirodno i zdravo do vitke linije ?

vitka linija1

Ne postoji specijalna dijeta, magična pilula ili čarobna oprema koja će na brzinu istopiti višak sala na stomaku. Manje hrane plus više fizičke aktivnosti, ali dugoročno, predstavlja dobitnu kombinaciju za gubljenje suvišnih kilograma.

Iako se na tanak struk najčešće misli u proleće, jer je mnogima veoma bitno da izgledaju vitko u kupaćem kostimu, gojaznost, a naročito masne naslage oko struka, predstavljaju svojevrstan medicinski alarm.U svetu vlada fobija zbog masnoća, što je zapravo pogrešan pristup, jer je činjenica da su masnoće neophodne ljudskom organizmu. 

Vidljive i nevidljive masnoće

Ljudsko telo čuva naslage masnoća neposredno ispod kože na butinama, kukovima, zadnjici i stomaku. To su tzv. potkožne masti koje se mogu videti i dublje oko vitalnih organa (srce, pluća, digestivni trakt, jetra, itd.) u predelu grudnog koša, abdomena, karlice – tzv. skrivene masti.

Mada se svi žale na vidljive, druga grupa masnoća predstavlja veću pretnju za zdravlje. Naime, one nisu tamo gde jesu bez ikakvog drugog „posla“. Naslage masnoće deluju kao organ koji luči štetne supstance koje onda bivaju apsorbovane od strane susednih organa. Na primer, masne ćelije oslobađaju inflamatorne supstance koje mogu dovesti do insulinske rezistencije i nekih vrsta raka. Višak ovih masnoća je u vezi sa rizikom od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, demencije, raka dojke, debelog creva i endometrijuma.

Naravno, svako od nas ima veće ili manje naslage masnoća – bez obzira na težinu ili visinu. Ako se gojimo, osim što dobijamo na težini, povećava se i količina masnoća. Gde ih naše telo skladišti zavisi od naslednih osobina, životnih navika (prvenstveno nase ishrane,količine stresa i dužine spavanja), starosti i pola. Primera radi, telo muškarca ispod 40 godina skladišti više masnoća nego što je to slučaj kod žena, koje počnu da skladište više masti posle menopauze.

Evo osnovnih koraka kako da prirodno i na zdrav nacin regulisete vasu liniju

1. Nemojte gladovati

Izgladnjivanje organizma nikako neće pomoći da brže izgubite masnoće. To je vrlo nezdrav i loš način koji neće dovesti do željenog rezultata. Mnogo je bolje da ukinete prazne kalorije – slatkiše i izbegnete obrađene namirnice koje su prepune konzervansa i natrijuma, a povećate unos povrća. Pokušajte da smanjite veličinu porcije. Većina nas servira gotovo dvostruko veću količinu hrane nego što je to potrebno, posebno mesa.

2. Obojite tanjir u šareno

Šargarepa, spanać, paprika, paradajz, salate, voće – sve to su namirnice koje obiluju hranljivim sastojcima, vlaknima i koje će održavati vaš nivo šećera u krvi u pravim granicama. Takođe vam mogu pomoći da kontrolišete glad i na taj način brže izgubite salo na stomaku. Naravno, prilikom pripreme povrća vodite računa da ga ne kuvate predugo i u previše vode, da biste sačuvali dragocene nutrijente. Najzdravije i najpreporucljivije jeste presna-sirova ishrana ili sto moguce presnija.

3. Ne plašite se „dobrih“ masnoća

Za razliku od ishrane bazirane na zasićenim masnoćama, koja dovodi do stvaranja masnih naslaga oko struka, ishrana bogata mononezasićenim masnoćama čini suprotno. Maslinovo ulje, kikiriki, bademi ili orasi, bogati mononezasićenim masnoćama, dovode do pozitivnih promena u nivou lipida u krvi – snižava se nivo „lošeg“ LDL holesterola, a nivo „dobrog“ HDL holesterola se povećava.

4. Izbegavajte trans masti

Transmasne kiseline se danas nalaze u mnogim namirnicama. Njihova konzumacija se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima, ali kada je u pitanju struk – one direktno idu baš tamo! Nedavna studija je pokazala da trans masti, ne samo da stvaraju dodatnu masnoću u abdomenu, one čak prouzrokuju redistribuciju masnoća iz drugih delova tela u stomak!

5. Zaboravite na brzu hranu i gazirana pića

Apsolutno neophodan korak jer je ova kombinacija jedan od najvećih neprijatelja u borbi za ravan struk. Iako važi za vrlo brz i zgodan način da sigurno utolite glad, preskočite hamburger, pomfrit i gazirani napitak i opredelite se za salatu ili voće, vodu ili čaj. Brza hrana između ostalog i povećava naš apetit i dodatno nas tera da jedemo više nego što je potrebno.

6. Nigde bez flaše sa vodom

Gde god da pođete ponesite sa sobom flašu vode. Veoma je važno da vaš organizam bude dobro hidriran. Takođe, pre svakog jela popijte čašu vode, sačekajte 30. minuta, pa tek onda krenite sa jelom.

7. Ne budite lenji

Dodavanje malih fizičkih aktivnosti tokom celog dana može dovesti do sagorevanja mnogo masnoće na kraju dana. Možete da vozite bicikl, koristite stepenice umesto lifta, šetajte psa, vežbajte svako jutro pre doručka. Svakodnevna brža polusatna šetnja je takođe dobra ideja.

8. Izbacite alkohol i cigarete

Mnogi pušači,su misljenja i stava da ih pušenje cigareta čini mršavijim. Neka razmisle ponovo! Pušenje, uz alkohol, povećava nivo hormona stresa kortizola u telu. Povećanje nivoa kortizola u krvi, zbog doživljenog stresa, dovodi do reakcije sa insulinom što rezultuje povećanjem težine i nagomilavanjem abdominalne masnoće – baš tamo gde ne želite! Alkohol goji – osim što sadrži 7 kalorija po gramu, ubrzava nagomilavanje masnoća oko struka.

9. Oslobodite se stresa

U prethodnom koraku ste saznali da više stresa vodi gojenju.Hitno pronađite sopstveni način da se opustite, makar to predstavljalo šetnju u obližnjem parku, bez mobilnog telefona. Takođe, dobar san u adekvatno vreme (sto ranije pre ponoci obavezno) će obezbediti da ostanete aktivni tokom dana što će vam pomoći da imate više energije za sagorevanje masti. Umor zbog pospanosti najčešće dovodi do prejedanja sa ciljem dobijanja više energije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *