jun
26
2014

Napravite sami svoj sprej protiv komaraca!

addtext_com_MTQwNTUyNDA0MzI

Leto pored lepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica. Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, niku skupe i učinkovite su. Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je mešano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.

Iako je ovaj sprej jako delotvoran treba izbegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži. Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodate limunov sok ili jabukovo sirće.

Zato isprobajte ovaj drugi recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji. Trebaće vam litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *