jun
12
2014

Svađe skraćuju život !

svadja

Oprezno sa svađama, skratiće vam život. Česte svađe sa partnerom, prijateljima ili članovima porodice mogu povećati rizik za smrt u srednjoj životnoj dobi, objavili su danski naučnici.Stručnjaci ukazuju da je takav efekat svađa bio najuočljiviji kod muškaraca i nezaposlenih osoba, preneo je BBC.

Naučnici univerziteta u Kopenhagenu napominju da pri interpretaciji njihovih nalaza u obzir treba uzeti osobine pojedinca i sposobnost njihovog suočavanja sa stresom. Prema podacima prikupljenim od 9.875 žena i muškaraca starih od 36 do 52 godine, konstantne svađe su bile povezane s 2 do 3 puta većim rizikom za smrt. Inače, ranija istraživanja su već povezala anksioznost s povećanjem rizika za bolesti srca i za moždani udar. Takođe, nalazi američkih naučnika Univerziteta Pitsburg sugerišu da su svađe kod žena povezane s dugoročnim povišenjem krvnog pritiska.

Stručni časopis „Zdravstvena psihologija“ (Health Psychology) piše da veza svađa i povišenja krvnog pritiska nije uočena kod muškaraca. Uz to, podaci prikupljeni od oko 1.500 ispitanika starih od 51 do 91 godine pokazuju da su svađe u najvećoj meri dizale krvni pritisak ženama srednje životne dobi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *