jun
13
2014

Gladijatori su bili vegetarijanci !

gladijatori11

Pošto se pojam gladijatora vezuje za naporni trening, snagu i izdržljivost očekivali bismo da su jeli  „jaku proteinsku“ (mesnu hranu).Ovakva ocekivanja proiziliaze iz do sada pogresnog preovladavajuceg nametnutog stava strucnjaka da biljna hrana ne moze da zadovolji proteinske potrebe coveka.

Medjutim naucno je dokazano da je ishrana zivotinjskim namirnicama stetna po covekovo zdravlje. Stavise biljna hrana sadrzi veci procenat nutritivnih elemenata i samih proteina koji su potrebni ljudskom organizmu. Takodje najnovija otkrića potvrdjuju sve ovo pokazuju da su gladijatori  bili vegetarijanci. Ljudi su od davnina jeli biljnu hranu koja je najveci izvor snage,energije i izdrzljivosti za coveka.

Kako dolazimo do ovakvih saznanja?

Analiza kostiju gladijatora pokazala je da one sadrže dvostruko više stroncijuma od kostiju njihovih savremenika, a stroncijum je u znatno većoj meri prisutan u biljnoj nego u životinjskoj hrani. Ovo potvrđuje i zapis rimskog istoričara Plinija, koji ih naziva „hordearii“, što znači – oni koji se hrane ječmom.

Interesantno je znati da se i ishrana rimskih legionara sastojala pretežno od ugljenih hidrata, prema podacima koje imamo čak 78% njihovog sledovanja hrane sastojalo se od ječma i pšenice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *