jul
21
2014

Opstipacija više nego opasna !

op5

Opstipacija je stručan izraz za jednu od najčešćih bolesti današnjice – zatvor. Zatvor je zastoj kada duže od 3. dana izostane stolica. Idealno jeste kada imate onoliko stolica koliko puta dnevno imate obrok,znaci dva -tri puta na dan. Uzroci ovog problema leže kao i za 95%  oboljenja današnjice u našim lošim životnim navikama a najčešće je to neadekvatna ishrana, nedovoljno uzimanje tečnosti i izostanak fizičke aktivnosti.

Ne treba kao uzrok izostaviti i to što stvaramo lošu naviku na taj način što svesno odgadjamo nuždu ,jer nemamo vremena ili ne nalazimo adekvatan tolalet. Šta se događa kad zanemarimo nagon za nuždom? Rektum ili krajnji deo debelog creva se širi i prilagođava većem nakupljenom sadržaju. Nagon na pražnjenje creva nestaje, crevo i dalje upija vodu iz nakupljene stolice pa ona postaje tvrda i teško je izbaciti. Najčešću komplikaciju predstavlja nakupljanje fekaloma, tvrde mase otpadnih materija koje začepe rektum, godinama gušen refleks ispražnjavanja toliko oslabi da na kraju završimo sa “lenjim crevima”.

op2Vaš organizam neće izbaciti otrovne materije samo će ih reapsorbovati ukoliko debelo crevo ne funkcioniše na pravilan i adekvatan način!

Posledice ovog problema mogu biti daleko veće nego što većima ljudi misli. Neke od njih su analne fisure (oštećenja sluznice analnog kanala), čir rektuma i, vrlo često, hemoroidi… Najgori problem je što se ne izbacivanjem izmeta toksini ostaju u debelom crevuodakle se ponovo reapsorbuju u telo a  tako se stvara zatvoreni krug zbog kojeg se stanje stalno pogoršava. Opstipacija takodje izaziva : depresiju, hronicni umor, razdrazljivost…

op1Resenje : Opstipacija se može efikasno sprečiti i lečiti upotrebom hrane bogate nesvarljivim biljnim vlaknima. Ljudski organizam, za razliku od nekih životinja, biljojeda, ne sadrži enzime potrebne za varenje celuloze, koja čini najveći deo biljnih vlakana. Usled toga ova vlakna se ne mogu svariti, te samo prolaze kroz digestivni trakt, i sa sobom povlače vodu. Zbog toga stolica sadrži veću količinu vode te je mekša i lakše se izbacije. Sa druge strane prisustvo nesvarenih vlakana i vode daje veći volumen stolici koja efikasnije pokreće reflekse neophodne za uredno i redovno pražnjenje creva. Već 15 g vlakana dnevno imaće vrlo dobar učinak. Biljna vlakna sadrže sve vrste svežeg voća i povrća kao i žitarice u celom zrnu. Povećajte fizičku aktivnost i količinu vode.

Evo jednog predloga kako da se rešite zatvora , naravno uz gore navedene promene životnih navika:

U litar vode se iscede dva limuna i sipa se supena kasika-dve nerafinisane morske soli(bilo bi idealno),a ako ste u nemogucnosti da je nabavite moze i da prodje obicna morska so samo nesme nikako da bude redovna kuhinjska so (natrijum hlorid) koja je u sustini teski otrov. Ova tecnost se dobro promesa i smlaci-sustina je da tecnost bude mlaka,popije se ujutro rano kad se ustane na prazan stomak.Posle odredjenog doglednog vremena cete imati potrebu da se ispraznite.

2 reagovanja na “Opstipacija više nego opasna !”

  1. Bogoljub Stamenkovic kaže:

    Imam hronicnu opstipaciju, lenja creva i vrlo losu perestatiku. Upotrebom laksativa-cepiva stolica se sastoji od komadica i vazdusnih cepica.Kako mogu resiti mavedeni problem i da li mogu resiti navedeni problem koriscenjem upustva i vasoj knjizi 5-nacina za resenje problema. Kolonoskoijom ustanovljeno je da imam hemetoide drugog stepema. Gde mogu nabavito knjigu pet nacina…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *