jul
27
2014

Prirodnim metodama poboljšajte cirkulaciju

1298_2

Da li se osećate umorno? Imate li problema da se koncentrišete? Da li su vam ruke i stopala hladni, iako je vreme toplo? Razlog za ove stvari može biti loša cirkulacija. Prirodnim metodima – vežbanjem i ishranom – lako možemo ublažiti problem.

vacustulerKao i kad se radi o disanju i drugim automatskim telesnim funkcijama, i o cirkulaciji mi retko razmišljamo. Kad ispravno funkcioniše, krvotok je kao autoput kojim se saobraćaj glatko odvija. Promet se odvija efikasno i svi vozači stižu na svoje odrerište na vreme. Slično se dešava i u telu. Krv se kreće kroz srce, pluća, arterije i vene, snabdevajući ćelije kiseonikom neophodnim za život i hranljivim materijama, a uklanja ugljen-dioksid i otpadne materije. Ali, ako je tok krvi ometen, sve ćelije u telu su pogođene. Simptomi loše cirkulacije obuhvataju čitav niz tegoba, od utiska “mutno mi je u glavi”, do utrnulosti i pečenja, ili žmaraca u prstima ruku ili nogu, pa do bola u nogama pri hodanju, nedostatka daha, umora i hladnoće, posebno u udovima. Problemi sa cirkulacijom takođe doprinose ozbiljnim zdravstvenim poremećajima, kao što su visok krvni pritisak, šlog i srčani udar.

Najpre proverite zdravlje

Zdrava cirkulacija može da bude ometena zapaljenjem, ili nagomilavanjem naslaga u arterijama, ili naslagama masti ili ugrušcima u krvnim sudovima. Sedeći način života, preterana telesna težina, pušenje i loša ishrana takođe mogu da naškode cirkulaciji. Postoje i neka oboljenja koja takođe utiču na cirkulaciju, uključujući oboljenje perifernih arterija i hroničnu vensku insuficijenciju. Detaljan zdravstveni pregled je najbolji način da se dijagnostikuju problemi sa cirkulacijom.

Zdrav životni stil pomaže

vezbanje_cirkulacija_2U mnogim slučajevima, jednostavne promene načina života, na primer, umereno fizičko vežbanje, mogu da učine čuda za cirkulaciju. Vežbanje takođe može da ojača srce, da pomogne da se snizi krvni pritisak, da nam olakša da se oslobodimo stresa – a sve te stvari poboljšavaju cirkulaciju.

Ako ste odlučili da počnete sa vežbanjem, ali vam je problem da počnete, ili da se držite nekog programa vežbi, evo nekoliko sugestija koje vam mogu pomoći:

– Počnite dan vežbanjem, kao prvu stvar ujutru; tako osećate da ste nešto postigli.
– Dnevnu dužinu vežbanja od 30 ili 45 minuta rasporedite na periode od 10 do 15 minuta tokom čitavog dana
– Menjajte vrstu vežbi, kako biste izbegli da vam dosade, ili da se povredite (npr. jedan dan brzo hodanje, drugi dan lagani džoging, treći vožnja bicikla i sl)
– Pridružite se nekom udruženju koje se fokusira na određenu aktivnost, npr. ples, vožnja bicikla ili planinarenje – šta god da radite, po pravilu je u društvu uvek lakše.
– Imajte na umu da je bolje da radite nešto, makar i 10 minuta, nego da ne radite ništa 

PROMENITI ISHRANU JE NAJBOLJI NACIN DA SE POBOLJSA CIRKULACIJA.

ug11– Počnite tako što ćete izbaciti ili za pocetak smanjiti upotrebu kofeina, alkohola i gaziranih napitaka.Ovi sastojci su i u najmanjim kolicinama nepopravljivo stetni za ljudski organizam i opste zdravstveno stanje.

– Izbegavati najidealnije totalno izbaciti namirnice koje usporavaju cirkulaciju, kao što su namirnice koje sadrže puno šećera, skroba i masti. 

– Uzimajte više svežeg voća i povrća kako biste snizili loš holesterol. Umesto zasićenih životinjskih masnoća i trans-masti (hidrogenizovanih masti) koristite dobre masnoće bogate nezasićenim omega-3 kiselinama, kojih ima u maslinovom ulju, kao i mononezasićene masti kojih ima lanenom semenu, orasima i drugom koštunjavom voću.

– Pijte puno vode. Čak i lagana dehidracija može da uspori cirkulaciju, jer čini krv gušćom, pa joj je teže da se kreće kroz telo. Da bi vam bilo ukusnije, u vodu možete dodati malo soka od limuna ili pomorandže, ili krišku krastavca, ili naliti malo nekog prirodnog voćnog soka.

6707

– Vitamini B kompleksa snazno podstiču cirkulaciju. Vitaminima B su bogati pasulj, sočivo i druge mahunarke i ljute paprike. 

– Poznato je takođe da kapsaicin, sastojak koji daje paprikama ljutinu, podstiče cirkulaciju, cirkulaciju podstiče i đumbir. Đumbir možete koristiti kao čaj, ili dodati u jelo kao začin koji daje specifičan, veoma fini egzotičan ukus i miris jelima.

images (1)U resavanju problema slabe cirkulaije vrlo efektivna se pokazala i potpuno prirodna tinktura od ljute paprike.U pitanju su potpuno prirodni preparati koji se spravljaju iskljucivo od prirodnog bija bez ikakvih vestackih dodataka.

Sustina jeste u promeni losih zivotnih navika i nacina ishrane.Biljna ishrana sto sirovija moguca uz praktikovanje redovne fizicke aktivnosti su proverene prirodne metode koje ce dovesti vase zdravlje do stanja savrsenstva.Naravno nikako ne treba izbaciti iz vida stres koji jeste jedan od glavnih uzrocnika svih zdravstvenih problema modernog coveka.Nuzno jeste pronaci svoj unutrasnji mir spokoj i stabilnost,kroz prave zivotne vrednosti kao sto su porodica,pravi i istinski prijatelji,zdrava duhovnost. Sustina jeste pronaci svrhu naseg postojanja i smisla zivota a to jeste da za nekoga zivimo i postojimo.Pomaganje drugima i cinjenje dobrih dela jeste nesto najduhovnije i najzdravije sto nas ispunjava osecajem srece i blagostanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *