jul
28
2014

Alkalna i kisela hrana (pH vrednosti namirnica)

glabna-alkalna

Kiselost organizma je naziv za različita stanja u kojima je poremećen odnos kiselina i baza u organizmu, pa je pH vrednost krvi i mokraće pomerena ka kiseloj reakciji, odnosno, pH < 7,35. Suprotno stanje kiselosti organizma je baznost organizma, kada je pH vrednost krvi imokraće >7,45. Kiselost organizma je pogodna za razvijanje mnogih bolesti (nizak nivo energije, hronični umor, prekomerno stvaranje sluzi, učestale prehlade i infekcije, nervoza, iritabilnost, krhki nokti, suva kosa i koža, stvaranje cisti, glavobolje, bolni zglobovi i artritis, neuritis, mišićni bolovi i grčevi, gastritis, rak, autoimuna oboljenja…), pa je u zdravoj i uravnoteženoj ishrani bitno zadržati neutralnu reakciju organizma. Ovo se postiže pravim odabirom namirnica, jer kiselina neutrališe bazu i obrnuto.

Malo podsećanje na lekcije iz hemije: Baznost i kiselost supstanci utvrđuju se pomoću pH vrednosti (koncentracije jona vodonika). Pritom se meri koncentracija hidroksidnih jona (OH), koji daju pH vrednosti veće od 7 i baznu reakciju, odnosno koncentracija jona vodonika (H), koji daju pH vrednosti manje od 7 i kiselu reakciju. Ali kakvu ulogu imaju baze i kiseline u telu? Daju li ili uzimaju energiju? Reakcija u kojoj nastaju baze podrazumeva svaku hemijsku promenu u telu zbog koje se njegova energija povećava, a urin postaje bazan. A reakcija u kojoj nastaju kiseline podrazumeva svaku hemijsku promenu zbog koje se energija tela smanjuje, a urin postaje kiseo. Svi organi u ljudskom organizmu funkcionišu normalno samo onda kada su količine baznih i kiselih supstanci u telu u pravoj ravnoteži. Npr. već i blago kisela krv može prouzrokovati niz problema, ne samo u srcu već i u bubrezima, plućima, jetri. Sva hrana nakon prelaska iz gastrointestinalnog trakta prvo dolazi u jetru. Zbog toga je opterećenost jetre veća ukoliko otpadne kiseline neprestano kruže po krvi.

ph-scale

Evo jednog spiska koji izražava stepen kiselosti i alkalnosti pojedinih vrsta hrane. Što je broj veći (plave boje), to je hrana više alkalna (bazna). Što je manji (crvene boje), to je kiselija.

pH 9.0  – Limun, lubenica
pH 8.5   –  Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk.
pH 8.0   –  Sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac, brokoli.
pH 7.5   –  Kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
pH 7.2-7.3   –  Bademi, domaci krastavčići, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke, zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni zacini, kokosovo i laneno ulje.

pH 6.7-6.8   –  Šljive, suve šljive, kokos, i vecina proizvoda od istog, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila…

pH 6.5  –  Hleb od ovsa, raza, ječma, pirinča, integralni pirinač, kukuruzni hleb, sojino mleko, sojin sir, guščetina, bademovo i susamovo ulje, , suncokretovo i groždjano ulje.

pH 6.0  –  Riba, sir, kečap, majonez, vocni sokovi sa secerom, cigarete(od svezeg duvana),kokice, kiseli krastavcici, kozje mleko,senf, melasa,kravlje mleko,ćuretina,školjke,pačetina, kazein(protein mleka), rafinisane zitarice(tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir.

pH 5.5   – Govedina, belo brašno, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od belog brašna, pržena hrana, svi šećeri, cigarete(fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće(sva osim jabukovog).

pH 5.0   –  Veštački zasladjivači

pH 4.0   –  Vino, žestoka alkoholna pića, kafa

pH 2.5   –  Pivo

pH 2.0   –  Kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pica, koka-kola, svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi, herbicidi, duvan…

Interesantno je da termičkom obradom alkalizirajućih namirnica, recimo voća i povrća, one postaju acidirajuće, ako se prekuvavaju i pripremaju sa uljem. Prema istraživanjima Hay-a, Sheltona i drugih, stalno unošenje većih količina acidirajućih namirnica opterećuje organizam i najčešće je uzrok nastajanja poremećaja i pojave bolesti. Njihova preporuka je da većina (80%) namirnica treba da bude alkalizirajuća, a samo 20% acidirajuća. U ovih 20% acidirajućih namirnica najbolje je da se koriste blago kisele namirnice u sirovom obliku kao što su žitarice,  neke mahunarke i semenje kao i orašasti plodovi.

Saveti za acido-baznu ravnotežu:

* žvaćite hranu najmanje 35 puta, jer pljuvačka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju
* zeleno lisnato povrće treba da bude bude dodatak svakom obroku
* svakodnevno 25 minuta posvetite vežbama disanja, jer to poboljšava pH balans
* umerene vežbe pojačavaju detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tela.

Uloga kalcijuma u održavanju optimalne pH vrednosti krvi

calcium-form-periodic-table-elements-6814686Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za stvaranje baznosti. Ljudsko telo sadrži čak 2% kalcijuma ili prosečno 1,2 kg. Ovaj mineral pozitivno utiče na brojne telesne funkcije upravo zbog toga što izvrsno reguliše kiselo-baznu ravnotežu u svim telesnim tečnostima. Krv je u uspostavljanju te ravnoteže najvažnija i zato se telo brine da krv ima pH vrednost 7,4, čak i na štetu drugih telesnih tečnosti. Ako bi krv imala pH 6,0, bila bi kisela, ne bismo imali dovoljno kiseonika i nastupila bi smrt. Zato se telo brani na taj način što crpi kalcijum iz kostiju i tako reguliše sopstvenu pH vrednost. A upravo je to uzrok mnogih bolesti.

27 reagovanja na “Alkalna i kisela hrana (pH vrednosti namirnica)”

 1. Slavica Vasović kaže:

  Poštovani,
  Interesuje me da li su kefir, heljda i spektar bazni?

 2. Đuro Krsmanović kaže:

  Vrednost PH se kreće od 0 do 14.Odakle nešto može može da ima vrednost PH čak 22, kao što stoji na jednom mestu u navedenom tekstu?

 3. NADA POPOVIĆ kaže:

  KOLIKI JE PH VIŠNJE I PIVA. BLITVA SE POMINJE NEGDE KAO BAZNA, A NEGDE KISELA. NAPOMINJEM DA KAKAO 1,5 KAŠIČICA SKUVANA KAO KAFA SA STEVIJOM SMANJUJE ŠEĆER KOD DIABETIČARA2, LIČNO MERIM NA SEBI I SMANJILA SAM KOLIKO I SA CIMETOM.

 4. Stefan kaže:

  Da li je u stvari najbolje za organizam jesti samo one namirnice cija je ph vrednost najpribliznija sa ph vrednosti nase krvi ?

  • Admin1 kaže:

   Poštovani, najbolje je jesti namirnice iz obe grupacije, jer neke namirnice koje su kisele imaju određene nutritijente koje nemaju alkalne i obrnuto. Bitno je da se jede dosta sirove hrane barem 70-80% (raznovrsno – orašasti plodovi, žitarice, voće i povrće, mahunarke) i da budete sigurni da je vaša ishrana dovoljno alkalna.

 5. Stanko kaže:

  Po kom isteazivanju limun ima ph9? Dobro je poznato da linun nije bazna sredina. Nesto ste gadno pogresili.

  • Admin1 kaže:

   Iako je limun izrazito kiseo, on ima alkalno dejstvo na telo, dok šećer, iako je sladak, izaziva kiselu reakciju u organizmu. To zapravo znači da ukus hrane ne određuje njenu pH vrednost.

   • Ivo kaže:

    Limun nije kiseo, već gorak, a to nije isto i zato i dolazi do zabune.

   • Glupost kaže:

    Sta bre pisete to. Odakle vam da je ph limuna 9??? I kakav je to klupi argument sa ukusom? Ph vrednost limuna je oko 3!

   • Admin1 kaže:

    Poštovani, limun daje baznu reakciju organizma, iako je kiseo kada se jede. Nakon varenja njegova pH vrednost poraste zahvaljujući njegovom sadržaju visokoalkalnog kalijuma. Pre unosa u organizam limun ima pH vrednost 2.

   • Miloš kaže:

    Ako je limun izrazito kiseo, zašto ste napisali da je bazan? Kako nešto što seadrži limunsku kiselinu može biti bazno?

   • Admin1 kaže:

    Poštovani, limun daje baznu reakciju organizma, iako je kiseo kada se jede. Nakon varenja njegova pH vrednost poraste zahvaljujući njegovom sadržaju visokoalkalnog kalijuma. Pre unosa u organizam limun ima pH vrednost 2.

  • Znalac kaže:

   Limun ima ph vrednist 3. Racunaju ga kao baznu namirnucu samo zbog toga sto je pH zeludacnog soka 1. Znaci sve unete namirnice su onda bazne. Limun nema pH 9. Da limun nije bazan zna svako dete 😁

   • Admin1 kaže:

    Limun u ustima ima pH između 2 i 3, ali kada se metaboliše dostiže baznu pH vrednost, znači preko 7. Alkalnost/baznost se ne gleda prema kiselosti želudačnog soka, nego prema skali od 0-14, gde je 7 neutralno. Praktično možemo reći da se ravna prema našoj krvi, jer je naša krv blago alkalna (7,3-7,4). Pokušajte samo da jedete i pijete namirnice koje su samo do 7 na skali kiselo/bazno, par meseci, za početak ima da vam poispadaju zubi, a o riziku od kancera ne moram ni da navodim…

 6. Vesna Sibinović kaže:

  Poštovani,
  Veoma me interesuje šta se dešava u procesu izrade vina (pravog domaćeg), sobzirom da je grožđe ph8,5 a vino ph4.
  Volela bih da znam da li može da se poboljša ph vina?
  Moja porodica se sa izuzetnom ljubavlju bavi kućnom proizvodnjom za naše potrebe.
  Sve pohvale za izuzetan doprinos povećanju svesti o mehanizmu zvani ORGANIZAM, ulaznim parametrima za njegovo funkcionisanje i samoizlečenju.

  • Admin1 kaže:

   Poštovana, u procesu izrade vina dolazi do fermentacije – prelaska voćnih šećera u alkohol. Alkohol je sam po sebi kiseo i ima kiselu reakciju u našem organizmu.
   Generalno sva ozbiljna istraživanja govore da je alkohol štetan i u najmanjim količinama. Ali ako ste u potpunosti zdravi, nemate nikakve zdravstvene probleme i živite zdravim životnim stilom, sporadično možete da popijete i neku čašu kvalitetnog domaćeg vina (npr. 1 čaša mesečno i sl…)

 7. Nogo kaže:

  Poštovani,
  mislim da niste dobro klasifikovali namirnice. Neke stvari se ponavljaju, kao na priomer: kafa. U vašem tekstu kafa je nabrojana u dve grupe: pH 6,5 i pH 4.

 8. Danica kaže:

  Sjajan vam je tekst, u pravu je gospodja koja se pozalila da je ph vrednost namernica svuda drukacija, ali vazno je da znamo sta to nije zdravo za nas organizam! U svakom slucaju veliki pozdrav za trud i objasnjenje u detaljnjijem smislu. Samo nastavite tako!

 9. Rozalija kaže:

  U tekstu ima mnogo nelogicnosti… zanimljivo da svaki sajt ima razlicite tablice vrednosti alkalnih, baznih i kiselih namirnica pa, prosto ne znam u sta da verujem ?!?
  Ono sto me trenutno zanima je KAKAO, koji se u vasem tekstu pojavljuje kao neutralna namirnica sa ph 6 i jako kisela ph 2, sta je od toga tacno i koja je stvarna ph vrednost kakaa? S obzirom da je jako zdrav… Po vama, kako i kafa su istih vrednosti, sudeci po sopstvenom organizmu, kafa je najkiselija namirnica.
  Pozdrav

 10. Soraya kaže:

  Strasno je koliko vam je lose uredjena verzija za printanje – tj., nije UOPSTE uredjena! ZA ovaj jedan tekst mi je isprintalo 4 strane, od toga 2 samo sa reklamama sa strana, a tekst – slova se preklapaju jedna preko drugih – jednom rjecju – bezveze!

  • Admin1 kaže:

   Stranice mogu da se štampaju. Samo obeležite levim klikom članak. Na obeleženu površinu kliknite desnim klikom i pojaviće vam se opcija „štampaj“. Kliknite na to i otvoriće vam se prozor za štampu. Što se tiče dugmića za štampu ispod posta, trenutno nije u funkciji, problem je u platformi sajta i na popravkama ovoga problema trenutno radimo. Srdačan pozdrav.

 11. […] opsirnije o kiselo/baznoj ishrani mozete pogledati ovde ???? https://herbanictinkture.com/2014/07/28/alkalna-i-kisela-hrana-2/ […]

  • NADA POPOVIĆ kaže:

   ,ZAŠTO SE U NOVINAMA PLASIRAJU RAZLIČITA TUMAČENJA.PIŠU KRAVLJE MLEKO,KISELO MLEKO, JOGURT,BELI SIR, KAJMAK MED ., DJEM.,ŽUTI ŠEĆER, BONBONE,VINO, PIVO DA SU,UMERENO ALKALNE. A NA DRUGIMA KISELE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *