avg
17
2014

Detoksikujte svoj auto

autodetoks

Na isti način na koji se trudite da svoj dom očistite pomoću sredstava koja ne smetaju ni vama ni žvotnoj sredini, i auto bi trebalo čistiti sredstvima koja sadrže što manje toksičnih hemikalija.

Izbegavajte osveživače za auto
Veliki broj ovih osveživača sadrži toksične hemikalije. Ovo se odnosi i na sprejove za osvežavanje prostorija u kući. Za osvežavanje vazduha u autu (isto kao i u svom domu) koristite esencijalna ulja.

Ne koristite „hemiju“ za čišćenje auta
Umesto toga, koristite mali paročistač, ili biorazgradivi prirodni tečni sapun, ili mešavinu tople vode i ulja pomorandže.Sredstva za čišćenje motora takođe mogu da sadrže različite toksične hemikalije, koje kroz ventilaciju u autu dospevaju u njegovu unutrašnjost.

Obrišite prašinu
U prašini se talože prljavština, polen, mrtve ćelije sa kože, dlake. Vlažnom krpom redovno čistite sve površine u autu kako biste i na taj način smanjili količinu alergena (ovo je posebno važno za osobe koje pate od astme a voze se autom). Sedišta i prostirke u autu redovno usisavajte, a presvlake za auto redovno perite. Redovno izbacujte đubre iz auta, posebno pakovanja  hrane, kako se ne bi ubuđala.

Očistite stakla prirodno
Umesto sredstava za čišćenje stakla, koristite stari provereni recept: vodu i sirće.

Pažnja na benzinskoj pumpi
Tokom punjenja benzina, sve prozore zatvorite, a kad krenete sa pumpe, sve ih otvorite, kako biste izbegli otrovna isparenja nafte (koja u velikim količinama ili ako ste često njima izloženi mogu da utiču na centralni nervni sistem i mozak, organe za disanje, da dovedu do vrtoglavice i mučnnine).

Mali prostor, veliko zagađenje
Auto je mali prostor sa ne naročito dobrom ventilacijom (kada su prozori zatvoreni). Hemikalije, mirisi, dim, zagađuju ovaj prostor. U garažama je kvalitet vazduha obično loš, a ako je vaš auto tokom noći parkiran u garaži, sve toksične supstance iz garaže ući će i u auto. Zato ujutro otvorite vrata od garaže da se dobro izvetri, a zatim tokom prvih nekoliko kilometara vozite sa otvorenim prozorima, kako bi svež vazduh cirkulisao unutar auta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *