sep
10
2014

Ljudsko tkivo u mesu i mesnim prerađevinama!

pink-slime-ground-beef

Nakon skandala s prodajom konjskog i magarećeg mesa – deklarisanog kao govedina – u EU trgovinama, naučnici su odlučili napraviti nezavisnu studiju o tome što se zapravo konzumira kada ljudi jedu meso navodno životinjskog porekla.

Jesmo li slični Južnoj Africi?

Naučnici sa Univerziteta Stellenbosch u Južnoj Africi napravili su mikrobakterijsku i DNK analizu mesa iz klanica ove zemlje kako bi saznali koliko se poštuju zakoni i higijenski uslovi, posle katastrofalnih otkrića morali su svoje nalaze pokazati parlamentu JAR-a.

Italian ham and salami with herbsU klanicama devet provincija JAR-a Stellenboschovi naučnici su otkrili tragove ljudskih tkiva i određenih ljudskih izlučevina, ipak klanice su im rekle kako se radnici ponekad poseku ili im se dogode druge nezgode, tako da naučni nalazi, ustvari upućuju na takve nezgode.

Ipak mikrobiolozi i genetičari nisu bili zadovoljni takvim izgovorima, čak što više, online portal Activist Post je saznao kako bi rezultati ove studije bili potpuno drugačiji da se radilo samo o slučajnom čeprkanju nosa ili sličnim radnjama za vreme tranžiranja ili pripremanja mesa.

Ova studija pokazuje koliko se malo pazi na otkrivanje što se nalazi unutar paketa s navodnim „svežim mesom“ ili mesnim prerađevinama.

Jedan od učesnika studije, dr. Louw Hoffman, je otkrio kako je samo 15% mesa pravilno deklarisano u JAR-u, dok ostalo meso niti ne bi trebalo biti nuđeno na tržištu:

„U zakonima je jasno navedeno kako bi alergeni trebali biti vidno napisani na deklaracijama mesnih proizvoda.“

Pa ipak, Hoffmanov tim je zaključio kako pogrešna deklaracija ne predstavlja opasnost po potrošače čak i ako se u mesu koje bi trebalo biti govedina ili piletina nalaze tragovi ljudskog tkiva, krvi ili izlučevina.

Forenzičar dr. Eugenia D’Amato sa Univerziteta Western Cape je parlamentu JAR-a i odgovarajućim parlamentarnim odborima, dostavila detaljan portofolio s podacima u kojima je otkriveno kako je 43% divljači u stvari govedina dok se konjetina koristi kao zamena za meso antilope, a svinjetina se često nalazi u mesnim prerađevinama koje bi trebale sadržavati samo meso noja.

1-meso-i-ljudski-ostaci

Najporazniji je bio podatak da se u 85% mesa i mesnih prerađevina nalaze ljudski ostaci i tkiva. Zamenik ministra poljoprivrede ribarstva i šumarstva JAR-a je zaključio kako građani Južne Afrike nisu postali kanibali samo zato što jedu ljudska tkiva i izlučevine u mesu, jer:

„Sasvim je moguće pronaći tragove ljudske DNK u mesu i mesnim prerađevinama,ipak ljudska DNK ne znači da jedemo ljudsko meso.“

Activist Post smatra kako je ovakav navod krajnje negativan te da se takvim izjavama pokušava smiriti nezadovoljstvo javnosti. S druge strane, niko ne pokušava objasniti zašto su zakazale higijenske mere i poštovanje opštih odredbi o procesuiranju mesa, odnosno ko je i zašto kriv za kontaminaciju životinjskog mesa ljudskim tkivom.

Times LIVE je takođe pisao o ovoj problematici, otkrivajući kako je Hoffman saznao da je od 139 ispitanih mesnih proizvoda, njih 95 bilo pogrešno deklarisano,odnosno da bi se takvi testovi trebali ponovo raditi da bi se otkrilo koliko se vlade i odgovarajuće nadležne službe drže obećanja javnosti kako se danas meso pravilno deklariše tj. kako se javnost ne obmanjuje.

pink-slime-prije-i-poslijeMeso i mesne prerađevine postaju sve skuplje,to definitivno ne znači da je kvalitet mesa s godinama i sve komplikovanijim zakonima, postao bolji. Naširoko je poznato i naučno dokazano kako se trulo meso tretira s CO2 kako bi povratilo svež izgled i boju, takođe smo otkrili detaljne izveštaje i podatke koliko malo znamo o sve većim pokušajima preplavljivanja stranih supermarketa kloniranim mesom, na žalost tu nije kraj s pričom o mesu. U brojnim prodavaonicama „junk fooda“ se servira takozvana „Pink slime“ ili ružičasta sluz koja zamenjuje mesno i mesni obrok.

Ne samo da se na ovakav način truju i zavaravaju korisnici već naučnici ozbiljno razmatraju mogućnost jeftinog i brzog uzgajanja „mesa“ za hamburgere iz goveđih fetalnih stanica koje bi se proizvodile u bačvama punima hranjive tečnosti.

Koliko ćemo mi biti zdravi i koliko ćemo se zdravo hraniti u svakom slučaju ne zavisi od državnih službi ili „poštenih namera“ velikih prodajnih lanaca.U ovome članku nećemo iznositi detalje i objašnjenja kako meso i namirnice životinjskog porekla ustari nisu primerene za ljudsku ishranu.To smo do sada izneli u više navrata.

Čovek je stvoren da se hrani biljnom hranom koja u sebi sadrži sve potrebne nutrijente i hranljive sastojke za pravilno i skladno funkcionisanje i razvoj ljudskog organizma.Nema apsoltno nikakve potrebe za konzumiranjem više nego štetnog,a u današnja moderna vremena i teško zatrovanog mesa,te na kraju krajeva mesa ljudskog porekla! Ipak teške predrasude i stereotipi o normalnosti i potrebi upotrebe namirnica životinjskog porekla su ostavili nesagledive i razorne posledice na zdravlje ljudske civilizacije. Ukorenjeni običaji i predrasude koji su se stvarali vekovima kroz degradiranje i zastranjivanje ljudkog roda se poprilično teško iskorenjuju.Svaka čast izuzecima!Potrebna je poprilična doza volje želje i htenja,pravog pogleda na suštinu stvari i samoga zivota da se shvati i razvije istinska i smislena pobuda za ovako radikalnim promenama vodjenim srećnim i nadasve zdravim i primerenim našim postojanjem.

Na nama je, želimo li saznati istinu ili ne.

Jedno reagovanje na “Ljudsko tkivo u mesu i mesnim prerađevinama!”

  1. micimano kaže:

    Uh…svaki put kad pročitam ovako nešto nedeljama posle ne jedem meso…ko zna, možda ipak na kraju pređem u vegeterijance

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *